Nowe nietłukące szkło inspirowane jest muszlami mięczaków

Naukowcy z McGill University opracowali nowy rodzaj szkła inspirowany wewnętrzną warstwą skorupy mięczaka. Kiedy opracowane przez nich szkło jest poddawane wstrząsom, a nie pękać jak zwykłe szkło, ma elastyczność podobną do plastiku. Badacze biorący udział w projekcie uważają, że nowe szkło idealnie nadaje się do zakrywania ekranów telefonów komórkowych i innych zastosowań.

Uniwersytet Naukowcy mówią Szkło można hartować i laminować w celu wzmocnienia, ale te procesy są drogie, a uszkodzone powierzchnie nie zapewniają już dodatkowej ochrony. Nowe szkło jest trzykrotnie mocniejsze niż zwykłe, a jednocześnie pięciokrotnie bardziej odporne na stłuczenie. Opracowane z inspiracji naturą szkło jest kompozytem szkła i akrylu podobnym do masy perłowej.

Masa perłowa jest ciekawym materiałem, ponieważ jest twarda jak twardy materiał, ale ma trwałość miękkiego materiału. Jego struktura składa się z kawałków kredowego materiału pokrytych miękkimi, wysoce elastycznymi proteinami. W efekcie masa perłowa jest bardzo mocną strukturą, 3000 razy mocniejszą od materiałów, z których wykonany jest kompozyt.

Zespół zbadał strukturę masy perłowej, a następnie skopiował ją warstwami wiórów szklanych i akrylowych, tworząc materiał, który jest nieprzezroczysty i wyjątkowo wytrzymały. Innym ważnym aspektem nowego szkła jest to, że jego produkcja jest łatwa i niedroga. Rezultatem jest naprawdę przezroczysty materiał kompozytowy.

W przyszłości zespół ma nadzieję ulepszyć swoje nowe, nietłukące się szkło, wprowadzając technologię, która umożliwi mu zmianę właściwości, w tym koloru, mechaniki i przewodności. Niestety nic nie wskazuje na to, kiedy to szkło będzie w tej chwili wprowadzane na rynek. Jednak ze względu na swoją trwałość i przejrzystość z pewnością wygląda na coś, co przyjmą producenci smartfonów.

READ  Włochy w kosmosie z Pnrr

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *