Food hacki: „Szybki i łatwy” sposób na gotowanie jaj bez garnka i wrzącej wody

Food hacki: „Szybki i łatwy” sposób na gotowanie jaj bez garnka i wrzącej wody

Jajka można jeść na różne sposoby; Smażone, mieszane lub gotowane. Ale jeśli chcesz dostać jajko na miękko, prawdopodobnie nie udało ci się użyć garnka i wrzącej wody.

Według jednego TIK Tok Stwórco, istnieje prostszy sposób na ugotowanie jajka. @danarebeccadesigns w swoich mediach społecznościowych podzieliła się tym, jak ugotowała jajko.

Powiedziała: „Ostatnio nauczyłam się gotować jajko i dziękuję wszystkim, którzy to robili TIK Tok. Wbij jajko do małej żaroodpornej miski, dodaj trochę wody – tyle, żeby zakryła żółtko – i wstaw do mikrofalówki.

Czytaj więcej: Mistyfikacja zmieniająca gry pokazuje, że przez cały czas źle gotowaliśmy brokuły

Czytaj więcej: Sześć wypróbowanych i przetestowanych sposobów zapobiegania płaczącej cebuli

Powiedziała jednak, że w zależności od kuchenki mikrofalowej gotowanie jajka w koszulce za pomocą tej metody może zająć od 36 do 45 sekund. Wyjęła talerz z kuchenki mikrofalowej i skomentowała: „Wyszło idealne jajko w koszulce”.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąłem jajko z talerza, po czym umieściłem je na talerzu i rozkroiłem, aby odsłonić całkowicie płynne żółtko.

Niektórzy wypróbowali tę metodę i powiedzieli, że jajko eksplodowało w kuchence mikrofalowej. Aby temu zapobiec, zasugerował „dodanie szczypty soli do wody” lub „szturchnięcie żółtka wykałaczką”.

Ktoś inny zasugerował umieszczenie folii spożywczej na wierzchu naczynia, aby ułatwić czyszczenie. Jednak większość ludzi lubi tę metodę.

„Następnie muszą wejść do kąpieli lodowej na co najmniej pięć minut, a wtedy będą naprawdę łatwe do obierania. Używam do tego po prostu łyżki. Potem po prostu przekroiłem je na pół i posypałem solą ”.

Powiedziała swoim wyznawcom: „Uwielbiam dobre jajko na twardo. Jeśli nie wiesz, co to jest, to tylko jajko na twardo, ale żółtko jest nadal rzadkie i miękkie”.

Aby przygotować jajka na twardo, dodaj do koszyka tyle jaj, ile chcesz, i gotuj w temperaturze 250°C przez 13 do 17 minut. @pracownik TIK Tok Smażyła sześć jajek w powietrzu przez 15 minut, a kiedy minutnik zapiszczał, „od razu zanurzyła je w lodowatej kąpieli”.

READ  Raport: Ceny domów w Kanadzie mogą spaść o 15 procent do grudnia 2023 r.

Następny krok był „opcjonalny”, ale lubiła „trochę rozbić jajka” i pozwolić im „siedzieć w wodzie przez kilka minut”. Wyjaśniła, że ​​woda przechodzi przez pęknięcia i ułatwia ich złuszczanie.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *