Czy Urząd Kosmiczny może zagrozić misji na Marsa?

Czy Urząd Kosmiczny może zagrozić misji na Marsa?

Chociaż sałata i inne sałaty liściaste są ważnymi elementami zbilansowanej diety, „sałatka rukolowa” może nie być najzdrowszym wyborem dla astronautów na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS).

Nowe badania pokazują, że mikrograwitacja, czyli warunki, w jakich żyją astronauci na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, może sprawić, że sałata będzie bardziej podatna na patogeny — organizmy, które czasami mogą prowadzić do wybuchów chorób przenoszonych przez żywność. Badania te mogą mieć bardzo znaczący wpływ na przyszłe załogowe misje kosmiczne na Księżyc, a ostatecznie na Marsa.

Obecnie członkowie załogi ISS mogą jeść zielone sałatki uprawiane na stacji kosmicznej w pomieszczeniach kontrolowanych temperaturą, wodą i światłem. Mogą także jeść przedmioty wysłane na orbitę z Ziemi. Wiadomo jednak, że ISS jest siedliskiem wielu patogenów, takich jak bakterie i grzyby, które mogą powodować choroby. Jeśli określone patogeny, takie jak E. coli i salmonella, skolonizują tkankę zjedzonej sałaty, konsument może zachorować.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *