Astronauci przygotowują się do stacji kosmicznej na spacer kosmiczny jako astronauci zajmujący się nauką i konserwacją

Astronauta NASA Thomas Marchborn wygląda przez okno wewnątrz kopuły, „okna na świat” Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. źródło: NASA

Za tydzień pierwszy spacer kosmiczny zaplanowano na 2022 r. na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Dwóch członków załogi Ekspedycji 66 przygotowuje swoje skafandry kosmiczne, podczas gdy reszta załogi zajmuje się badaniami i konserwacją.

Dowódca stacji Anton Szkaplerow i inżynier lotnictwa Piotr Dobrow mają opuścić moduł Poisk w rosyjskim skafandrze kosmicznym Orlan 19 stycznia o 7 rano EDT. Spędzą około siedmiu godzin na konfigurowaniu zarówno jednostki dokującej Prichal, jak i wielofunkcyjnej jednostki laboratoryjnej Nauka w próżni kosmicznej.

Dwaj astronauci kontynuowali przygotowywanie komponentów i mocowanie ich do swoich skafandrów w środę. NASA Inżynier lotu Mark Vande Hee, który będzie asystował astronautom w przyszłym tygodniu, dołączył do pary po południu i dokonał przeglądu harmonogramu dekompresji/ponownej dekompresji w śluzie Poisk.

Inni członkowie załogi stacji skoncentrowali się na fizyce kosmicznej, naukach przyrodniczych i konserwacji laboratoriów. Inżynier lotu NASA Raja Shari rozpoczął dzień pracy od konserwacji oprzyrządowania dla ścięty pierścień kropli Eksperyment następnie wziął test robotyki, aby badanie behawioralne. Astronauta Matthias Maurer z Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) kontynuował pobieranie próbek drobnoustrojów, które pobrano z powierzchni stacji do analizy.

Astronauta NASA Kayla Barron zebrała próbki drobnoustrojów z atmosfery stacji, a następnie pobrała próbki z systemu usuwania CO2 do analizy. Pod koniec dnia Vande Hei zebrał sprzęt przed planowanymi operacjami systemów płynów stacji.

READ  Rozbudowa wspólnej kuchni, aby pomóc większej liczbie przedsiębiorców podczas pandemii

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top