Otwarcie fabryki chipsów PepsiCo w Polsce

Otwarcie fabryki chipsów PepsiCo w Polsce

Śrota Śląska, Polska – PepsiCo, Inc. 31 maja otworzył swój piąty zakład produkcyjny w Polsce.

Firma zainwestowała ponad 238,6 miliona dolarów w to, co nazywa „najbardziej zrównoważonym środowiskowo, zaawansowanym technologicznie i innowacyjnym obiektem PepsiCo w Unii Europejskiej”, z czego 30,3 miliona dolarów przeznaczono na rozwiązania środowiskowe. Inwestycja przyczynia się do poszerzenia asortymentu produktów i zwiększenia wolumenów produkcji na 20 rynków europejskich. Jak podaje PepsiCo, łączna powierzchnia zakładu – łącznie z powierzchnią biurową, magazynem i nowoczesną oczyszczalnią ścieków – to ok. 13,5 arów (co odpowiada siedmiu boiskom do piłki nożnej), natomiast przylegająca do niego hala produkcyjna to ok. 6 arów. Obiekt będzie zatrudniał 450 osób, głównie z regionu, i będzie w pełni operacyjny do 2025 roku, poinformował PepsiCo.

„Jesteśmy dumni, że możemy to ogłosić W ciągu 20 miesięcy od położenia kamienia węgielnegoruszyła produkcja chipsów ziemniaczanych i nachosów Doritos w zakładzie PepsiCo w Swiatem koło Śroty Śląskiej” – powiedział Tomasz Kirzelczyk, starszy dyrektor ds. kompleksowego łańcucha dostaw w PepsiCo. „To bardzo ważny dzień dla wszystkich pracowników PepsiCo, a zwłaszcza dla 150-osobowego zespołu projektowego. Dziękuję naszemu generalnemu wykonawcy firmie Budimex, Biuru Projektowemu ARUP, LSSE, PAIH oraz przedstawicielom władz samorządowych i samorządowych, bez których pomocy i wsparcia nie udałoby się zrealizować tego projektu.

Fabryka PepsiCo dysponuje trzema zaawansowanymi technologicznie i energooszczędnymi liniami produkcyjnymi: dwie linie produkują w ciągu godziny 12 500 torebek chipsów ziemniaczanych Lay’s, a trzecia – pierwsza w Polsce – 30 000 torebek nachosów Doritos. Fabryka przekąsek produkuje ten konkretny produkt. W zakładzie zastosowano innowacyjny system odzysku ciepła z procesu prażenia ziemniaków, który do ogrzewania budynku rafinerii wykorzystuje 100% biogaz z produkcji produktów opartych na surowcach naturalnych. Energia elektryczna wytwarzana z linii produkcyjnych to 3 MW, co stanowi 60% zapotrzebowania na ciepło dla całego budynku, a dodatkowo 3,2 MW wytwarzane z elektrycznego kotła parowego znacznie zmniejsza ślad węglowy zakładu.

READ  Buffalo 8 „Nie zostawiaj śladów”, zgłoszenie do Oscara polskiego filmu zagranicznego – oś czasu

Zakład wykorzystuje podziemny zbiornik do gromadzenia i odzyskiwania wód opadowych na potrzeby zakładu, co obejmuje oczyszczanie i odprowadzanie zebranych wód opadowych w systemie nanofiltracji do wykorzystania w procesach technicznych takich jak obieg chłodniczy. Według PepsiCo, to dla atmosfery. Innymi sposobami recyklingu wody w zakładzie są sadzonki ziemniaków, które są ponownie wykorzystywane do mycia początkowych ziemniaków, a także wykorzystanie gorącej wody do mycia z procesu chłodzenia oleju jadalnego. Innym przyjaznym dla środowiska źródłem wody, które zakład zainstalował, są urządzenia absorpcyjne zwane agregatami chłodniczymi, które pochłaniają ciepło z otoczenia i przekształcają je w chłodne powietrze w celu wentylacji przestrzeni produkcyjnej, powiedział PepsiCo.

„Polska jest strategicznym rynkiem o ogromnym potencjale wzrostu, w który inwestujemy od ponad 30 lat” – powiedział Silviu Popovici, prezes PepsiCo Europe. „Otwarcie tego nowego, przyjaznego dla środowiska zakładu przekąskowego to kamień milowy dla PepsiCo w Europie. Dziękuję naszym partnerom i pracownikom, którzy pomogli w realizacji założeń produkcji żywności zgodnie z naszą wizją PEP+. Jestem dumny, że obiekt powstał w tak krótkim czasie – powiedział.

PepsiCo ogłosiło, że do 2022 roku zainwestuje 46 mln USD w odnawialne źródła energii w czterech zakładach i centrali firmy w Warszawie, aby w ramach programu Reflex produkować nadające się do recyklingu opakowania rPET, zbierać i przetwarzać odpady opakowaniowe po przekąskach. Źródła energii oraz własne farmy fotowoltaiczne firmy. PepsiCo współpracuje z rolnikami i społecznościami w całej Polsce, a ponad 70 gospodarstw uczestniczy w programie rolniczym firmy. PepsiCo jest obecnie znany jako jeden z największych odbiorców ziemniaków w Polsce do produkcji przekąsek, a nowy zakład zapewni dodatkowe możliwości wspólnej dystrybucji ziemniaków. PepsiCo będzie nadal inwestować w rozwiązania przyjazne dla środowiska, m.in. w turbiny wiatrowe, zdecentralizowane biogazownie wykorzystujące biomasę pozostałą z procesu produkcyjnego czy rozbudowę rafinerii produkującej bionawozy. Celem firmy jest osiągnięcie przez obiekt zerowej emisji netto do 2035 roku.

READ  Polska organizuje defiladę wojskową, na sąsiedniej Ukrainie szaleje wojna

Henry Herrera

„Irytująco skromny fanatyk telewizyjny. Totalny ekspert od Twittera. Ekstremalny maniak muzyczny. Guru Internetu. Miłośnik mediów społecznościowych”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *