Źródła podają, że założyciel Stability AI, Imad Mushtaq, planuje zrezygnować ze stanowiska dyrektora generalnego

Założyciel Stability AI, Imad Mushtaq, planuje ustąpić ze stanowiska dyrektora generalnego startupu AI. Forbesa uczyć się.

Mustack prywatnie ujawnił swoje plany przedstawicielom branży na początku tego tygodnia podczas konferencji Abundance360 w Los Angeles, gdzie był prelegentem, powiedziały bezpośrednio trzy osoby. Stability, firma znana z generatora obrazów Stable Diffusion, nie odpowiedziała jeszcze na prośbę o komentarz.

Po rozmieszczeniu potwierdź stabilność A komunikat prasowy Potwierdzenie rezygnacji Mustakiego. Dyrektor operacyjny Shan Shan Wong i dyrektor ds. technologii Christian Laforte zostali mianowani tymczasowymi współdyrektorami generalnymi, a zarząd poinformował, że prowadzi poszukiwania nowego stałego dyrektora generalnego. Mustak zrezygnował także z miejsca w zarządzie. W komunikacie prasowym stwierdzono, że będzie teraz dążyć do „zdecentralizowanej sztucznej inteligencji”, bez dalszych szczegółów.

Decyzja Mustaka o rezygnacji ze stanowiska dyrektora generalnego w założonej przez siebie firmie jest następstwem fali niezadowolenia pracowników, która osiągnęła nowy szczyt w tym miesiącu wraz z odejściem głównych badaczy stojących za najpopularniejszym rozwiązaniem Stability, generatorem zamiany tekstu na obraz Stable Diffusion. W tym samym tygodniu rezygnację złożył także Tyler Saltsman, który stał na czele partnerstwa strategicznego. Zaproponuj pięć osób zaznajomionych z tą sprawą Forbesa że jego decyzja była motywowana frustracją związaną z nieudanymi działaniami marketingowymi Stability. Powiedzieli, że planuje założyć własną firmę, wstępnie nazwaną Edge. Saltsman nie odpowiedział natychmiast na prośbę o komentarz.

Sugerowano wiele źródeł Forbesa Mostaque może chcieć pomóc Saltsmanowi w Edge po ustąpieniu ze stanowiska dyrektora generalnego Stability. Dwa źródła, które rozmawiały z Mustakiem na konferencji, podały, że chce on również pracować nad działaniami związanymi ze sztuczną inteligencją w opiece zdrowotnej.

Masz dla nas wskazówkę? Skontaktuj się z reporterami Kenrickiem Cai pod adresem [email protected] lub pod numerem 415-570-9972 w Signal oraz z Ianem Martinem pod adresem [email protected].

Według czterech osób zaznajomionych ze sprawą od jesieni zarówno dyrektorzy Stability, jak i inwestorzy, w tym firmy venture capital Coatue i Lightspeed Venture Partners, wzywali Mustaka do ustąpienia ze stanowiska dyrektora generalnego. Od tego czasu firmę opuściło wielu członków kadry kierowniczej, w tym dyrektor personalny Ozden Onder, główny radca prawny Adam Avronen i Joe Penna, wiceprezes ds. stosowanego uczenia maszynowego. (Nie udało nam się skontaktować z dyrektorami, aby uzyskać komentarz).

Mustak wyłonił się jako główna postać w sektorze AI w czasie, gdy przestrzeń się rozrastała, dzięki wirusowemu sukcesowi Stable Diffusion. Jednak jego wizerunek został zszargany przez oskarżenia o przesadę i przesadę – dotyczące jego wykształcenia akademickiego, zaangażowania Stability AI w rozwój Stable Diffusion i jego umiejętności branżowych – jak Forbesa Po raz pierwszy zgłoszono to w zeszłym roku. Jednak Mustakowi udało się zebrać ponad 100 milionów dolarów przy wycenie na poziomie 1 miliarda dolarów dla Stability AI.

Jednak w ciągu roku organizacji stabilizacyjnej szybko zabrakło środków pieniężnych. Bloomberg informował, że według stanu na październik 2023 r. miesięcznie tracił on około 8 milionów dolarów wspomniany. Źródła podają, że próby zgromadzenia dodatkowych funduszy o wartości 4 miliardów dolarów w dużej mierze zakończyły się niepowodzeniem Forbesa ostatni rok.

Mustak jednak przybrał odważną minę przed publicznością. „Naszym celem w tym roku są dodatnie przepływy pieniężne” – napisał w lutym na Reddicie. Już na konferencji określił swoją planowaną rezygnację jako zwieńczenie udanej misji, zdaniem jednej z osób zaznajomionych ze sprawą.

Więcej z Forbesa

Więcej z ForbesaWiodący badacze zajmujący się stabilną dyfuzją porzucają stabilną sztuczną inteligencję, gdy firma upadaWięcej z ForbesaWspółzałożyciel Stability AI twierdzi, że Imad Mushtaq oszukał go, aby sprzedał swoje udziały za 100 dolarówWięcej z ForbesaZałożyciel AI, który przypisuje sobie sukces w zakresie stabilnego rozpowszechniania, ma historię przesady

READ  Dow futures: Biden mówi, że Putin zdecydował się na inwazję na Ukrainę. 5 akcji, które nie są do bani

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły