Więcej grzybów Enoki wycofanych z Kanady z powodu możliwego skażenia listerią – co warto wiedzieć

Więcej grzybów Enoki wycofanych z Kanady z powodu możliwego skażenia listerią – co warto wiedzieć

Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępuje profesjonalnej porady lekarskiej, diagnozy ani leczenia. Przed podjęciem jakiejkolwiek aktywności fizycznej lub wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie, lekach lub stylu życia należy skontaktować się z wykwalifikowanym lekarzem.

Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności wycofała niektóre grzyby ze względu na możliwe skażenie listerią. (Getty)

Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) Wystaw wezwanie Dla marki Enoki Mushroom Golden Mushroom.

Produkt ten jest wycofywany z rynku po dystrybucji w Ontario i Quebecu, ale prawdopodobnie także w innych prowincjach. Wycofanie produktu było spowodowane wynikami testów CFIA i dotychczas nie zgłoszono żadnych chorób związanych z produktem.

„Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności (CFIA) prowadzi dochodzenie w sprawie bezpieczeństwa żywności, które może doprowadzić do wycofania innych produktów”. Powiedział.

On ona przestrzec„Żywność skażona Listeria monocytogenes może nie wyglądać ani nie pachnieć zepsutą, ale może wywołać chorobę”.

Jest to dziewiąte wycofanie grzybów enoki od połowy maja, po grzybach enoki marki Golden Mushroom. przypomniało mi się W listopadzie z powodu tego samego skażenia bakteryjnego wycofano świeże grzyby enoki marki O’Ya hoho.

Czym właściwie jest listeria? Oto, co musisz wiedzieć.

Co to jest listeria?

Badanie płytki z posiewem bakteryjnym przez badacza w laboratorium mikrobiologicznym.  W przeciwieństwie do wielu bakterii Listeria dobrze rośnie w warunkach chłodniczych.  (Getty)

W przeciwieństwie do wielu bakterii Listeria dobrze rośnie w warunkach chłodniczych. (Getty)

Doktor Isaac Bogoch, specjalista chorób zakaźnych w Toronto General Hospital, opisał listerię jako rodzaj bakterii, która może zarazić ludzi, jedząc skażoną żywność.

„Zazwyczaj wiąże się to z określonymi rodzajami żywności” – powiedział Bogoch we wrześniowym wywiadzie. „Występuje częściej w niektórych produktach spożywczych niż w innych. Niestety, od czasu do czasu nierzadko słyszy się o epidemiach Listerii”.

Powiedział, że listerię można znaleźć w:

  • Wędliny, wędliny i kiełbasy

  • Pasteryzowane lub niepasteryzowane produkty mleczne

  • Sałatki gotowe ze sklepu

  • Czasami w owocach i warzywach

„Interesującą rzeczą związaną z Listerią jest to, że kiedy włożysz coś do lodówki, zwykle hamuje to rozwój bakterii, ale Listeria w rzeczywistości dobrze rośnie w chłodzonych środowiskach” – wyjaśnił Bogoch.

READ  Tesla (TSLA) potyka się w środkowych Indiach, zamyka import samochodów z Shanghai Giga i pyta o zakup Twittera przez Muska

Jakie są objawy?

Kobieta w średnim wieku, leżąc na sofie, trzyma się za brzuch

Objawy listerii mogą obejmować objawy żołądkowo-jelitowe i gorączkę. (Getty)

Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności twierdzi, że żywność skażona listerią może nie wyglądać ani nie pachnieć zepsutą, ale… Nadal może powodować choroby.

Według zdrowia publicznego. Objawy listerii Może rozpocząć się już po trzech dniach od spożycia skażonej żywności.

Wiele osób mogło mieć listerię i nie zdawać sobie z tego sprawy.Doktor Izaak Bogosh

the Objawy mogą obejmować następny:

  • Gorączka

  • mdłości

  • skurcze

  • Biegunka

  • Wymioty

  • ból głowy

  • trzymać

  • Ból w mięśniach

„Większość osób, które zachorują na listerię, będzie miała biegunkę i objawy żołądkowo-jelitowe. Przejdą same. Nie potrzebują nawet antybiotyków… a wiele osób prawdopodobnie chorowało na listerię i nawet o tym nie wiedziało” – powiedział Bogoch. . .

Kto jest zagrożony?

Według Bogocha kobiety w ciąży, osoby starsze i osoby z osłabionym układem odpornościowym są szczególnie narażone na ryzyko ciężkiej choroby spowodowanej listerią.

„Te osoby są narażone na ryzyko wystąpienia tak zwanej inwazyjnej listeriozy” – powiedział Bogoch. „Oznacza to, że może spowodować infekcję krwiobiegu… może być bardzo niebezpieczne”.

Na stole leży książka zatytułowana Listerioza.

Ciężką chorobę wywołaną przez listerię nazywa się listeriozą inwazyjną. (Getty)

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) Inwazyjna listerioza Charakteryzuje się „ciężkimi objawami i wysoką śmiertelnością (20–30 procent)”.

the objawy Obejmuje:

„Okres inkubacji wynosi zwykle od jednego do dwóch tygodni, ale może wynosić od kilku dni do nawet 90 dni”. Wyjaśniła Światowa Organizacja Zdrowia.

Zakażenie u kobiet w ciąży może również prowadzić do przedwczesnego porodu, zakażenia noworodka, a nawet urodzenia martwego dziecka.

Jednak Bogoch powiedział, że leczenie listerii nie jest na ogół trudne, a osoby, które trafią do szpitala, otrzymają antybiotyki.

„Kluczem jest zapobieganie, aby upewnić się, że ludzie są świadomi danego produktu, aby mogli go uniknąć… a jeśli u ludzi występują czynniki ryzyka ciężkiej infekcji i mają objawy infekcji, upewnij się, że tak jest” – dodał. „To szybki dostęp do opieki i rozpoczęcie leczenia”.

READ  Członek OPEC wzywa do spokoju po presji USA, aby pompować więcej ropy

Jak zapobiegać infekcji?

Gotowanie żywności i innych produktów spożywczych jest jednym ze sposobów zapobiegania spożywaniu skażonej żywności.  (Getty)

Gotowanie żywności i innych produktów spożywczych jest jednym ze sposobów zapobiegania spożywaniu skażonej żywności. (Getty)

Bogoch stwierdził, że żywność skażona listerią pozostaje poza kontrolą jednostki i ma związek ze sposobem jej przetwarzania, zanim dotrze do konsumenta. Ale nadal istnieją sposoby zapobiegania zakażeniom.

„Ludzie mogą gotować mięso, a bakterie nie przeżyją, jeśli ugotujesz kiełbasę” – powiedział Bogoch.

Health Canada twierdzi, że „żywność zanieczyszczona listerią będzie pachnieć i smakować normalnie”.

Bakterie nie przetrwają, jeśli ugotujesz kiełbasę.Doktor Izaak Bogosh

Dlatego powinny go stosować osoby zagrożone poważnymi chorobami Unikaj jedzenia pysznego mięsa Chyba, że ​​są suszone i solone lub podgrzewane do gorąca. Poza tym powinni Unikaj pasztetów i past mięsnych Chyba, że ​​są zamrożone, konserwowane lub trwałe.

Aby zmniejszyć ryzyko infekcji, Bogoch zalecił również unikanie niepasteryzowanych produktów mlecznych Ministerstwo Zdrowia Kanady poinformowało Obejmuje sery miękkie i półmiękkie, takie jak brie, camembert i ser pleśniowy.

„Ludzie nadal mogą zarazić się listerią poprzez produkty pasteryzowane, ale produkty niepasteryzowane niosą ze sobą większe ryzyko” – powiedział Bogoch.

Lekarz stwierdził, że należy również dobrze myć owoce i warzywa.

Daj nam znać, co myślisz, komentując poniżej i tweetując @Styl Yahoo! Podążaj za nami Świergot I Instagrama.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *