Ottawa –
Kanadyjska Agencja Zdrowia Publicznego zgłosiła kolejną śmierć z powodu wybuchu salmonelli u melonów, co daje łączną liczbę siedmiu zgonów.
Agencja twierdzi, że w ośmiu prowincjach odnotowano dotychczas 164 potwierdzone laboratoryjnie przypadki salmonelli powiązane z melonami Malecheta i Ruddy.
Najbardziej ucierpiał Quebec – 111 takich przypadków. Choroby pojawiły się także w Kolumbii Brytyjskiej, Albercie, Ontario, Wyspie Księcia Edwarda, Nowym Brunszwiku, Nowej Szkocji oraz Nowej Fundlandii i Labradorze.
Większość osób, które zachorowały, to dzieci w wieku pięciu lat lub młodsze oraz dorośli w wieku 65 lat i starsi.
Agencja podaje, że do szpitali trafiło 61 osób.
Mówi, że jeśli ludzie mają w domu świeże lub mrożone melony i nie są pewni marki owoców, powinni je wyrzucić i umyć ręce.
Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności po raz pierwszy wydała ostrzeżenia o wycofaniu produktów 1 listopada.
Dotknięte melony Malechita i Ruddy były sprzedawane między 10 października a 24 listopada.
Agencja Inspekcji Żywności wycofała również tace z owocami i innymi owocami, takimi jak spadź, ananas i arbuz, które zostały przetworzone razem z wycofanym kantalupem.
Objawy salmonelli mogą obejmować gorączkę, dreszcze, nudności, wymioty, biegunkę, ból głowy i skurcze brzucha. Zwykle rozpoczyna się od sześciu do 72 godzin po spożyciu żywności skażonej bakteriami salmonelli. Większość ludzi zwykle wraca do zdrowia w ciągu tygodnia.
Agencja zdrowia publicznego twierdzi, że osoby zakażone salmonellą mogą przenosić chorobę na inne osoby i nie powinny przygotowywać żywności dla innych.
Ten raport The Canadian Press został po raz pierwszy opublikowany 22 grudnia.
Opieka zdrowotna Canadian Press jest wspierana przez partnerstwo z Kanadyjskim Stowarzyszeniem Medycznym. CP ponosi wyłączną odpowiedzialność za tę treść.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”