Współczesna dieta człowieka stwarza wiele zagrożeń dla zdrowia i środowiska • Earth.com

Współczesna dieta człowieka stwarza wiele zagrożeń dla zdrowia i środowiska • Earth.com

Być może starasz się dokonać najlepszego możliwego wyboru, jeśli chodzi o wyżywienie siebie i swojej rodziny, ale czy to, co widzisz w sklepie spożywczym lub na lokalnym targu, jest najzdrowszym i najbardziej zrównoważonym wyborem? Nowe badanie z Uniwersytet McGill Nowe badanie doprowadziło do alarmujących wniosków, które pokazują, że większość ludzkich diet, bogatych w mięso i cukier, stwarza ryzyko dla zdrowia i szkodzi środowisku.

Dieta człowieka kiedyś i dziś

Zaledwie kilka dekad temu dieta współczesnego człowieka była prostsza i skupiała się na domowej kuchni, a mniejszy nacisk na świeże produkty przez cały rok. Chociaż świeże owoce i warzywa cieszyły się sezonowością, ich różnorodność była często bardziej ograniczona niż obecnie.

Dziś, pomimo szerokich wyborów i wiedzy na temat odżywiania, nawyki żywieniowe uległy pogorszeniu. Nasuwa się pytanie: dlaczego w supermarketach pełnych różnorodnych i łatwo dostępnych informacji o wartościach odżywczych dieta przeciętnego człowieka nie stała się zdrowsza?

Naukowcy z Uniwersytetu McGill i Międzynarodowy Instytut Badań nad Polityką Żywnościową Przeprowadziła wieloletnie badanie analizujące ewolucję dostaw żywności w Kanadzie.

Ich celem było zrozumienie, w jaki sposób zmiany w dostępności żywności i wzorcach konsumpcji wpływają na zdrowie ludzkie i środowisko.

Wyniki wskazują na niepokojący rozdźwięk pomiędzy tym, co jest dostępne w diecie, a tym, co stanowi optymalne odżywianie zarówno dla jednostek, jak i dla planety.

Rozczarowująca rzeczywistość współczesnego ludzkiego pożywienia

Aby ocenić, w jakim stopniu współczesny krajobraz żywnościowy człowieka wspiera zdrowe odżywianie, badacze potrzebowali wiarygodnych środków. Wybrali dwa bardzo szanowane źródła:

  • Przewodnik kulinarny po Kanadzie: To wydawane przez rząd źródło zapewnia Kanadyjczykom oparte na dowodach zalecenia dotyczące rodzajów i ilości żywności potrzebnej do promowania zdrowia i zapobiegania chorobom przewlekłym.
  • Komisja EAT-Lancet: Ten globalny panel naukowców połączył siły, aby stworzyć system zdrowej żywności dla planety – taki, który kładzie nacisk na optymalne odżywianie ludzi, zapewniając jednocześnie długoterminową stabilność produkcji żywności i ochronę środowiska.
READ  Lekarze wyjaśniają, jak uniknąć poparzenia siatkówki podczas zaćmienia słońca

Naukowcy dokładnie przeanalizowali dane z prawie 60 lat pochodzące z kanadyjskich gospodarstw rolnych i firm spożywczych. Chcieli zrozumieć złożony związek między tym, co jest produkowane, jak jest przetwarzane i jakie produkty stają się łatwo dostępne dla konsumentów.

Niestety, ta dogłębna analiza ujawniła frustrujący trend: żywność łatwo dostępna dla współczesnego człowieka nie spełnia standardów Kanadyjskiego Przewodnika Żywnościowego ani zaleceń Komitetu EAT-Lancet.

To wyraźnie pokazuje, że pomimo naszej wiedzy na temat zdrowego i zrównoważonego odżywiania, nasza obecna dieta nie wspiera konsekwentnie tych wyborów.

Zapasy jedzenia

„Jednym z najbardziej zaskakujących wniosków z badania jest wyraźny brak równowagi w zaopatrzeniu w żywność. Wyraźnie występuje duża ilość czerwonego mięsa i cukru, czyli produktów, które od dawna są kojarzone z wieloma problemami zdrowotnymi, gdy są spożywane w nadmiarze przez studentów na Wydziale”. z Bioresource Engineering na Uniwersytecie McGill i główny autor Aby studiować.

Niestety, nie obserwujemy podobnego wzrostu liczby zdrowszych opcji. „Wręcz przeciwnie, zauważalny jest brak zdrowych alternatyw, takich jak orzechy, rośliny strączkowe i warzywa” – kontynuuje Abe Nge.

Wpływ diety na środowisko

Często ignorujemy wpływ tego, co jemy na środowisko. Jednak dieta bogata w mięso ma konsekwencje wykraczające daleko poza zdrowie.

Chociaż produkty pochodzenia zwierzęcego stanowią mniejszą część naszych wszystkich źródeł pożywienia, pozostawiają nieproporcjonalnie duży ślad środowiskowy.

W badaniu przyjrzano się konkretnym kosztom środowiskowym związanym z żywnością pochodzenia zwierzęcego:

  • Emisja gazów cieplarnianych: Produkcja zwierzęca w dużym stopniu przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, które odgrywają główną rolę w zmianach klimatycznych.
  • Zużycie wody: Hodowla zwierząt na żywność wymaga dużych ilości wody zarówno dla samych zwierząt, jak i roślin uprawianych w celu ich wyżywienia. Wysokie zapotrzebowanie na wodę wywiera presję na zasoby wodne.
  • Zagospodarowanie terenu: Hodowla zwierząt wymaga dużych obszarów ziemi, zarówno do wypasu, jak i do uprawy roślin paszowych. Takie użytkowanie gruntów często przyczynia się do wylesiania i utraty różnorodności biologicznej.
READ  Australia właśnie wystrzeliła własną „kometę wymiocin”. To wielka sprawa dla badań kosmosu w stanie zerowej grawitacji

Zasadniczo badanie podkreśla, że ​​nadmierne poleganie na żywności pochodzenia zwierzęcego nakłada na planetę wyższe koszty, niż jest to konieczne do wyżywienia populacji. Przejście na dietę bardziej roślinną może znacznie zmniejszyć szkodliwy wpływ na środowisko.

Lepsza dieta dla lepszego środowiska

W badaniu podkreślono, że ograniczenie spożycia mięsa i cukru jest korzystne, ale istnieją szersze kroki, które ludzie we współczesnych społeczeństwach mogą podjąć, aby poprawić swoje zdrowie i środowisko:

Wymień białka roślinne

Chociaż przyjęcie wegańskiego stylu życia nie jest konieczne, włączenie do kilku posiłków w tygodniu białek roślinnych, takich jak fasola czy soczewica, zamiast mięsa, może mieć duże znaczenie.

Ta zmiana nie tylko sprzyja zdrowiu osobistemu poprzez zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu, ale także zmniejsza obciążenie środowiska, ponieważ żywność pochodzenia roślinnego zazwyczaj wymaga mniej zasobów, takich jak woda i ziemia, w porównaniu do mięsa.

Więcej owoców i warzyw

Stale rosnące spożycie owoców i warzyw jest nie tylko zdrowym wyborem, ale także przyjaznym dla środowiska.

Ta żywność jest bogata w niezbędne, prozdrowotne składniki odżywcze, a jej produkcja jest bardziej zrównoważona niż wiele produktów pochodzenia zwierzęcego.

Ich mniejszy wpływ na środowisko wynika z takich czynników, jak niższa emisja gazów cieplarnianych i mniej intensywne użytkowanie gruntów.

Żądanie lepszej diety i środowiska

Jednostki mają władzę wpływania na rynek, żądając zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych. Można tego dokonać poprzez decyzje zakupowe i wyrażanie potrzeby zmian w polityce żywnościowej.

Konsumenci mogą zachęcać firmy i decydentów do priorytetowego traktowania dostępności pożywnej i przyjaznej dla środowiska żywności, co prowadzi do szerszych zmian w systemach i politykach żywnościowych.

Zmiana jest możliwa

Celem tego badania nie było wywołanie u osób poczucia winy z powodu wyborów żywieniowych. Zamiast tego ma na celu zwrócenie szerokiej uwagi na problemy systemowe w naszym systemie żywnościowym i ich konsekwencje dla zdrowia i środowiska.

READ  5000 egzoplanet! NASA potwierdza ważny kamień milowy dla planetologii

Zrozumienie tych wyzwań jest pierwszym krokiem w kierunku pozytywnych zmian. Podkreślając rozdźwięk pomiędzy sposobem, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność, a jej wpływem na zdrowie i środowisko, badanie umożliwia konsumentom, decydentom i liderom branży spożywczej podjęcie działań.

Koncentrujemy się na propagowaniu rozwiązań:

  • Świadome wybory konsumenckie: Większa świadomość tych kwestii może skłonić jednostki do wprowadzenia niewielkich, ale znaczących zmian w swojej diecie, tworząc zapotrzebowanie na zdrowsze i bardziej zrównoważone opcje.
  • Zmiany zasad: Wyniki podkreślają potrzebę interwencji politycznych, które wspierają bardziej zrównoważone dostawy żywności, stymulują produkcję i spożycie żywności pochodzenia roślinnego i być może zniechęcają do spożywania tej żywności, która stanowi nadmierne obciążenie dla środowiska.
  • Transformacja branży: Producenci żywności i sprzedawcy detaliczni odgrywają kluczową rolę w rozwijaniu swojej oferty i praktyk, aby lepiej dostosować ją do potrzeb ludzi i planety.

„Istnieje pilna potrzeba przyjęcia kompleksowego podejścia, w którym priorytetem będzie nie tylko zdrowie publiczne, ale także zdrowie naszej planety. Dzięki ściślejszemu dostosowaniu dostaw żywności do zalecanych wytycznych żywieniowych możemy utorować drogę do zdrowszej i bardziej zrównoważonej przyszłości .”

Pełne badanie opublikowano w czasopiśmie Globalne bezpieczeństwo żywnościowe.

—–

Podoba Ci się to, co przeczytałem? Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać ciekawe artykuły, ekskluzywne treści i najnowsze aktualizacje.

Odwiedź nas w EarthSnap, bezpłatnej aplikacji udostępnionej przez Erica Rallsa i Earth.com.

—–

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *