Restauracje w Vancouver nie mogą się doczekać otwarcia w długi weekend

Restauracje w Vancouver nie mogą się doczekać otwarcia w długi weekend

Ponieważ wiele restauracji w dalszym ciągu ma problemy z utrzymaniem otwarcia, istnieje duża nadzieja, że ​​długie Święta Wielkanocne przyniosą tak potrzebną ulgę.

Według stowarzyszenia British Columbia Restaurant and Food Services Association w samym Vancouver kilkanaście restauracji ma zostać zamkniętych w marcu ze względu na ograniczenia finansowe.

„Zaczynamy widzieć, jak ogromna liczba restauracji zamyka swoje drzwi w Vancouver, szczególnie jak dotąd w marcu. Uważamy, że teraz zaczynamy widzieć skutki narastającego zadłużenia, problemy, jakie mieliśmy z pożyczkami CEBA w styczniu i ogólną niechęć konsumentów do wychodzenia z domu, mimo że nie wydają aż tak dużo.” „Przyzwyczailiśmy się do tego” – wyjaśnił prezes i dyrektor generalny Ian Tostenson.

„Duży problem polega na tym, że przez pandemię zaciągnęli ogromne długi, a potem mieli pożyczki w CEBA, które wkrótce stawały się wymagalne – i wielu z nich nie było w stanie ich spłacić – a wiele restauracji, zwłaszcza małych, tym, im zbliża się termin spłaty umów najmu, a oni patrzą na kompletną nierentowność branży w W tej chwili i mówią, że nie warto. Oszczędzają, tylko mówią, że nie warto spędzać siedmiu dni w tygodniu próbując nic osiągnąć. „Naprawienie tego zajmie trochę czasu” – kontynuował, dodając, że sytuacja „nas rani”.

Z raportu wynika, że ​​wiele kanadyjskich restauracji ledwo osiąga próg rentowności

Zwraca uwagę, że „wysoki koszt wszystkiego” utrudnia zwiększenie zysków.

według Restauracje w Kanadzie62% przedsiębiorstw w kraju „działa ze stratą lub ledwo wychodzi na zero”.

Liczba upadłości również wzrosła o 44 procent, co według organizacji jest „najwyższą roczną wartością od dekady” – dodaje.

„Głównym czynnikiem wpływającym na te wymagające otoczenie jest słaba sprzedaż, która według oczekiwań utrzyma się do zimy/wiosny 2024 r. Ponieważ konsumenci w dalszym ciągu ograniczają swoje uznaniowe wydatki, największy ciężar ponosi sektor usług gastronomicznych” – wyjaśnił Restaurants Canada w w swoim lutowym raporcie Jest to krytyczny czynnik wpływający na sprzedaż usług gastronomicznych, ponieważ klienci częściej chodzą na posiłki poza domem, gdy mają większą elastyczność finansową.

READ  Credit Suisse: Mówi się, że UBS prowadzi rozmowy o przejęciu ze swoim niespokojnym rywalem

„To dla nas teraz trochę ponury czas. Wyjście z tego zajmie kilka miesięcy, jeśli nie trochę dłużej” – dodał Tostenson.

Optymizm na długi weekend

Jednak przed długim weekendem w Kolumbii Brytyjskiej panuje pewien optymizm.

Twierdzi, że poprawa pogody powinna wcześnie rozpocząć sezon na patio w Vancouver i zauważa, że ​​sprzedaż w niektórych restauracjach i barach może wzrosnąć o 30%.

„Uwielbiamy, gdy ludzie lubią wychodzić na zewnątrz – czy pada deszcz, czy świeci słońce – ale dobra wiadomość jest taka, że ​​ten weekend będzie słoneczny” – powiedział CityNews.

„Organizujemy wydarzenia sportowe, mamy długi weekend, wielkanocny brunch – myślę, że wiele restauracji będzie naprawdę pełnych na wielkanocny brunch – dlatego po prostu zachęcamy ludzi, aby przyszli, wydawali dużo lub mało i dzielili się coś” – powiedział. Idź na happy hour… fakt, że oni wychodzą i przychodzą, ma ogromne znaczenie zarówno dla nas, jak i dla ludzi.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *