Restauracje w Vancouver nie mogą się doczekać otwarcia w długi weekend

Restauracje w Vancouver nie mogą się doczekać otwarcia w długi weekend

Ponieważ wiele restauracji w dalszym ciągu ma problemy z utrzymaniem otwarcia, istnieje duża nadzieja, że ​​długie Święta Wielkanocne przyniosą tak potrzebną ulgę.

Według stowarzyszenia British Columbia Restaurant and Food Services Association w samym Vancouver kilkanaście restauracji ma zostać zamkniętych w marcu ze względu na ograniczenia finansowe.

„Zaczynamy widzieć, jak ogromna liczba restauracji zamyka swoje drzwi w Vancouver, szczególnie jak dotąd w marcu. Uważamy, że teraz zaczynamy widzieć skutki narastającego zadłużenia, problemy, jakie mieliśmy z pożyczkami CEBA w styczniu i ogólną niechęć konsumentów do wychodzenia z domu, mimo że nie wydają aż tak dużo.” „Przyzwyczailiśmy się do tego” – wyjaśnił prezes i dyrektor generalny Ian Tostenson.

„Duży problem polega na tym, że przez pandemię zaciągnęli ogromne długi, a potem mieli pożyczki w CEBA, które wkrótce stawały się wymagalne – i wielu z nich nie było w stanie ich spłacić – a wiele restauracji, zwłaszcza małych, tym, im zbliża się termin spłaty umów najmu, a oni patrzą na kompletną nierentowność branży w W tej chwili i mówią, że nie warto. Oszczędzają, tylko mówią, że nie warto spędzać siedmiu dni w tygodniu próbując nic osiągnąć. „Naprawienie tego zajmie trochę czasu” – kontynuował, dodając, że sytuacja „nas rani”.

Z raportu wynika, że ​​wiele kanadyjskich restauracji ledwo osiąga próg rentowności

Zwraca uwagę, że „wysoki koszt wszystkiego” utrudnia zwiększenie zysków.

według Restauracje w Kanadzie62% przedsiębiorstw w kraju „działa ze stratą lub ledwo wychodzi na zero”.

Liczba upadłości również wzrosła o 44 procent, co według organizacji jest „najwyższą roczną wartością od dekady” – dodaje.

„Głównym czynnikiem wpływającym na te wymagające otoczenie jest słaba sprzedaż, która według oczekiwań utrzyma się do zimy/wiosny 2024 r. Ponieważ konsumenci w dalszym ciągu ograniczają swoje uznaniowe wydatki, największy ciężar ponosi sektor usług gastronomicznych” – wyjaśnił Restaurants Canada w w swoim lutowym raporcie Jest to krytyczny czynnik wpływający na sprzedaż usług gastronomicznych, ponieważ klienci częściej chodzą na posiłki poza domem, gdy mają większą elastyczność finansową.

READ  „Myślałem, że to już koniec”: lot USA z uciekinierem wylądował prawie 9500m w 8 minut

„To dla nas teraz trochę ponury czas. Wyjście z tego zajmie kilka miesięcy, jeśli nie trochę dłużej” – dodał Tostenson.

Optymizm na długi weekend

Jednak przed długim weekendem w Kolumbii Brytyjskiej panuje pewien optymizm.

Twierdzi, że poprawa pogody powinna wcześnie rozpocząć sezon na patio w Vancouver i zauważa, że ​​sprzedaż w niektórych restauracjach i barach może wzrosnąć o 30%.

„Uwielbiamy, gdy ludzie lubią wychodzić na zewnątrz – czy pada deszcz, czy świeci słońce – ale dobra wiadomość jest taka, że ​​ten weekend będzie słoneczny” – powiedział CityNews.

„Organizujemy wydarzenia sportowe, mamy długi weekend, wielkanocny brunch – myślę, że wiele restauracji będzie naprawdę pełnych na wielkanocny brunch – dlatego po prostu zachęcamy ludzi, aby przyszli, wydawali dużo lub mało i dzielili się coś” – powiedział. Idź na happy hour… fakt, że oni wychodzą i przychodzą, ma ogromne znaczenie zarówno dla nas, jak i dla ludzi.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *