Przepis na chrupiące tofu i cukinię

Washington PostDemokracja umiera w ciemności

przez Daniela Galarza

To smażone danie z cukinią i tofu ma elastyczny sos, który może być słodki, pikantny lub pikantny. Zaczniesz od smażenia kostek tofu, aż będą chrupiące. Następnie podsmaż cukinię i szalotki lub szalotki, aż nabiorą koloru. Na koniec wymieszaj prosty dressing. Dodanie sosu ostrygowego (wegetariańskiego lub nie) sprawi, że sos będzie nieco słodszy. Używanie tylko sosu sojowego sprawi, że będzie słony i aromatyczny, a dodanie czosnkowego sosu chili lub pasty chili Sichuan (Dubanjiang) sprawi, że będzie pikantny. Jeśli nie chcesz smażyć tofu, pomiń ten krok i krótko zamieszaj przed dodaniem warzyw.

Doubanjiang, podobnie jak marka Juan Cheng, można również sklasyfikować jako sos chili lub sfermentowaną pastę chili.

Ten przepis jest opisywany w biuletynie Eat Voraciously. Rejestracja tutaj.

Gdzie kupić: Doubanjiang (pasta z fasoli syczuańskiej, patrz uwaga główna) można znaleźć na rynkach azjatyckich lub w Internecie. Sos chili czosnkowy i sos ostrygowy można znaleźć w dobrze zaopatrzonych supermarketach, na rynkach azjatyckich lub w Internecie.

składowanie: Przechowywać w lodówce do 4 dni.

Z zespołu roboczego autora c. Daniela Galarza.

składniki

miarka

Porcje: 3 (na 4 filiżanki)

kierunek

  1. Krok 1

    Wyłóż duży talerz lub małą blachę do pieczenia z obrzeżem ściereczką.

  2. Krok 2

    Na dużej patelni z płaskim dnem lub patelni na dużym ogniu rozgrzej olej, aż zacznie się błyszczeć. Dodaj tofu w jednej warstwie – być może trzeba to robić partiami – i smaż, obracając od czasu do czasu, aż lekko zbrązowieje ze wszystkich stron, około 8 minut. Przenieś na przygotowany talerz lub blachę do pieczenia, aby odsączyć.

  3. Krok 3

    Wylej całą łyżkę oleju z wyjątkiem jednej – zachowaj ją do innego użycia – i ponownie postaw patelnię na dużym ogniu. Dodaj białe części cebuli lub cebuli i cukinię i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nabiorą koloru, około 4 minut.

  4. Krok 4

    Przygotuj sos: W międzyczasie w małej miseczce lub miarce z dzióbkiem wymieszaj zimną wodę ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną. Dodaj czosnek, imbir, sos sojowy, ocet ryżowy, dubanjiang, sos czosnkowo-chili, sos ostrygowy lub dodatkowy sos sojowy.

  5. Piąty krok

    Wlej sos na patelnię, zagotuj i zagęszczaj przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i mieszać tofu, aż dobrze pokryje się sosem. Udekoruj zieloną cebulą i podawaj z ryżem, jeśli chcesz.

READ  Inflacja w Kanadzie: Bank of Canada o czynnikach ryzyka

Fakty żywieniowe

Ze względu na zmienną absorpcję oleju podczas smażenia analiza wartości odżywczej nie jest dostępna.

Ta analiza jest oceną opartą na dostępnych składnikach i tym preparacie. Nie powinien zastępować porady dietetyka lub dietetyka.

Z zespołu roboczego autora c. Daniela Galarza.

sprawdzone wcześniej Ana Rodriguez i Hattie Olan.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *