Całe surowe cebule zostały wycofane z Kanady ze względu na ich związek z wybuchem Salmonelli w Stanach Zjednoczonych

Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) wydała ostrzeżenie, aby wycofać całą surową czerwoną, żółtą i białą cebulę po tym, jak amerykańscy urzędnicy ds. zdrowia powiązali warzywo z epidemią salmonelli, która zainfekowała ponad 650 osób w 37 stanach USA.

CFIA powiedział Czwartkowy ruch wynika z wycofania tych samych produktów w Stanach Zjednoczonych. CFIA nie powiedziała, czy ktokolwiek w Kanadzie zaraził się salmonellą z jedzenia cebuli.

Wcześniej w czwartek amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) poinformowało, że co najmniej 129 osób zostało hospitalizowanych z powodu wybuchu salmonelli. Nikt nie umarł. Prawie wszystkie choroby zgłoszono w sierpniu i wrześniu, z największą liczbą przypadków w Teksasie i Oklahomie.

CDC poinformowało w tym tygodniu, że epidemie całej czerwonej, białej i żółtej cebuli importowanej z Chihuahua w Meksyku były śledzone i dystrybuowane w Stanach Zjednoczonych przez ProSource Inc.

Firma poinformowała urzędników służby zdrowia, że ​​ostatni import cebuli miał miejsce pod koniec sierpnia. Urzędnicy amerykańscy powiedzieli, że cebula może być przechowywana przez miesiące i może pozostać w domach i firmach.

Zarówno CDC, jak i CFIA zalecają konsumentom, aby nie kupowali ani nie jedli świeżych całych czerwonych, białych lub żółtych cebul importowanych z Chihuahua, które są dystrybuowane przez ProSource, oraz aby wyrzucali całą czerwoną, białą lub żółtą cebulę, która nie ma etykiety ani opakowania .

„[The] Produkty były sprzedawane w Ontario i Quebecu i mogły być dystrybuowane w innych prowincjach i regionach” – powiedział CFIA.

Agencja dodała, że ​​zbada innych importerów i „może nastąpić dodatkowe wycofanie”.

READ  Mazda CX-5 nowej generacji została nieoficjalnie wprowadzona na podstawie zdjęć szpiegowskich

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *