8 maja, 2021

taniec.org.pl

Informacje o Polsce. Wybierz tematy,

Zarząd Krajowy PO zajął stanowisko w sprawie aborcji

Poseł Agnieszka Bomaska ​​powiedziała, że ​​Krajowy Zarząd Bazy Obywatelskiej przyjął stanowisko w sprawie aborcji. W czwartek odbędzie się konferencja prasowa dotycząca tej decyzji.

Uchwała komitetu wykonawczego została przyjęta większością głosów w środę wieczorem.

– Wszystko się wyczerpało. Jednak Bomaska ​​powiedział, że zgodził się z członkami zarządu na omówienie naszego stanowiska na jutrzejszej konferencji prasowej.

Rzecznik obywatelski John Grafik powiedział, że konferencja odbędzie się w czwartek rano w Biurze Krajowym PO na Ul. Wijska. Dołączy do nich prezydent PO Boris Budka, wicemarszałek SSE Magorzata Kitawa-Pioska i inni przedstawiciele PO.

Zarząd Platformy omówił dwie rundy – najpierw spotkał się w siedzibie partii o 8 rano, a pozostali relacjonowali prace zespołu kierowanego przez Kidawa-Bioskę, który przygotowywał projekt statusu PO. Około trzech godzin później ogłoszono przerwę, podczas której Rada Krajowa została poproszona o wyjaśnienie niektórych maili, które miały zostać przekazane do późniejszego rozpatrzenia.

Ani Bomasko, ani Grafiko nie chcą ujawniać szczegółów tego stanowiska. Według nieoficjalnych informacji większość członków zarządu zgodziła się z propozycją komitetu Kidawa-Bioska. Pacjentkę wprowadza się w możliwość przerwania ciąży do końca 12 tygodnia po konsultacji z lekarzem i psychologiem.

Wprowadzenie edukacji seksualnej w szkołach, zwrot środków antykoncepcyjnych (w tym antykoncepcji doraźnej) i PO związane z zapłodnieniem in vitro. Chociaż plany te nie budziły sprzeciwu platformy obywatelskiej, konserwatyści partyjni mieli odmienne zdanie na temat aborcji, wolą odwołać się od kompromisu aborcyjnego platformy obywatelskiej (aborcja jest legalna w trzech przypadkach: gdy życie lub zdrowie kobiety jest zagrożone a ciąża jest wynikiem przestępstwa) W Polsce funkcjonował do październikowego orzeczenia trybunału. Zespół patologii płodu.

Politycy PO obiecali, że środowa debata będzie spokojna.