Rozpieszczaj swoje kubki smakowe odrobiną kawioru

Rozpieszczaj swoje kubki smakowe odrobiną kawioru

Każdemu z nas przydałoby się teraz coś odrobinę pobłażliwego

Treść artykułu

Kawior ma chwilę.

Choć wielu z nas martwi się wysokimi kosztami jedzenia, jeden z najbardziej luksusowych smaków świata stał się codziennym dodatkiem.

Treść artykułu

W końcu, jeśli pomijasz główny posiłek i podjadasz przekąski lub promocje typu happy hour, jak robi to obecnie wielu z nas, równie dobrze możesz sprawić, że będzie on wyjątkowy.

Dlaczego więc nie dodać niewielkiej ilości kawioru do świeżych ostryg lub jajek na twardo? Albo jeszcze lepiej, dlaczego nie spróbować pozbawionego ozdób „guzu” ikry, aby doświadczyć najczystszego kawioru?

Reklama 2

Treść artykułu

Oto pyszny paradoks jedzenia w dzisiejszych czasach: staramy się oszczędzać pieniądze — a przynajmniej nie rozwalać budżetu na kawałki — ale wciąż pragniemy wystawnych wrażeń.

Jasne, kawior jest drogi – szukasz 100 dolarów i więcej za uncję – ale trochę to dużo. Jedna uncja wystarczy, aby udekorować od dwudziestu do trzydziestu przekąsek. Co więcej, zawsze możesz wybrać tańszą alternatywę.

Ale zanim wybierzesz ikrę, oto, co musisz wiedzieć.

Podstawy kawioru

„Kawior” to ikra lekko solonego jesiotra, dużej, długowiecznej, podróżującej w czasie, prehistorycznej ryby słodkowodnej; Znaleziono skamieniałości datowane na okres późnej kredy (około 100 milionów lat temu), które prawdopodobnie wyewoluowały setki milionów lat temu.

Najbardziej szanowany na świecie kawior pochodzi z Morza Kaspijskiego, zwłaszcza z Rosji i Iranu, ale produkuje go również wiele innych krajów, w tym Madagaskar, Chiny, Islandia i Kanada, w coraz większym stopniu poprzez akwakulturę.

Niestety, jesiotry są w wielu miejscach krytycznie zagrożone. Zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie i konflikty wokół Morza Czarnego i Kaspijskiego z pewnością nie pomagają liczbom.

Treść artykułu

Reklama 3

Treść artykułu

Jeśli kupujesz kawior, kupuj go za pośrednictwem firmy spełniającej wymogi CITES (Konwencji o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem), takiej jak International House of Caviar z siedzibą w Vancouver.

Oto główne rodzaje kawioru:

Beluga to najdroższy (i najdroższy) rodzaj kawioru. Ma duże, perłowoszare jaja, subtelny smak i maślaną konsystencję.

Osetra to kolejna najlepsza rzecz, z jędrnymi, złotobrązowymi jajkami i bogatym orzechowym smakiem.

READ  Seria Samsung S24 Galaxy będzie nazywana „telefonem AI” i ma zadebiutować w styczniu 2024 roku

Sevruga jest łatwo dostępna i niedroga, a jajka czarne lub szare są mniejsze i bardziej chrupiące oraz mają wyraźny smak i intensywnie słony smak.

Naleśnik ze świeżą śmietaną i najwyższej jakości kawiorem Giavieri Imperial Beluga z Włoch.
Naleśnik ze świeżą śmietaną i najwyższej jakości kawiorem Giavieri Imperial Beluga z Włoch. Fotografia: International Caviar House

Jesiotr biały jest popularnym składnikiem kawioru hodowanego w gospodarstwach rolnych w Ameryce Północnej, takiego jak wysokiej jakości kawior północny firmy Sechelt (nabyty w zeszłym roku przez amerykańską firmę Carian & Caviar). Ma rześki smak, kremową konsystencję i naturalną słodycz.

Istnieją również inne rodzaje ikry, które są znacznie tańsze:

Ikra łososia (ikura) pochodzi zazwyczaj z Alaski i charakteryzuje się dużymi różowo-czerwonymi perłami, które mają soczysty posmak i słodko-słony smak.

Ikra pstrąga z Danii jest podobna, ale nieco mniejsza i lżejsza.

Reklama 4

Treść artykułu

Ikra z latającej ryby (gromadnik, tobiko, masago) z Islandii jest drobna i chrupiąca, czasem barwiona i aromatyzowana, często podawana do sushi.

Ikra limfatyczna z północnego Atlantyku jest najtańsza i stanowi dobry wybór do przystawek i innych dań. Są małe, chrupiące i zazwyczaj barwione na czerwono lub czarno, o smaku umami/słonym.

Serwis kawiorowy

Kawiorem można delektować się na wiele sposobów – z makaronem, frytkami, jajecznicą lub różnymi dodatkami – ale najbardziej tradycyjnym sposobem jest podanie klasycznego kawioru.

Aby to zrobić, będziesz potrzebować miski, najlepiej kryształowej, wypełnionej kruszonym lodem, a także trzech do pięciu małych miseczek na dodatki i łyżek z masy perłowej do serwowania kawioru. (Nigdy nie używaj metalu; reaguje z ikrą i nadaje jej nieprzyjemny smak.)

W zależności od budżetu, spodziewaj się około uncji kawioru na osobę. Otwórz puszkę tuż przed podaniem, a następnie umieść ją w pokruszonym lodzie; Zawsze przechowywać w dobrze schłodzonym miejscu i spożyć w ciągu 24 godzin od otwarcia.

Oprócz tego wprowadził małe placki zwane blinami. W tych małych miseczkach podawaj posiekany szczypiorek, jajka na twardo i cebulę, a także kapary i crème fraîche. Następnie goście mogą wybrać preferowane dodatki.

Reklama 5

Treść artykułu

I znowu, najlepszym sposobem na delektowanie się kawiorem jest brak jakichkolwiek narzędzi. Po prostu umieść niewielką ilość na wierzchu dłoni, pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym i połknij te naturalnie pyszne kąski.

READ  Syntetyczny jedwab pajęczy, przędzony przy użyciu mikroprzepływów, imituje włókna naturalne

Następnie dolej zimną wódkę lub szampana i powtórz według uznania.

Przepisy

Pliniusz oszust

Tradycyjnie te naleśniki wielkości kęsa robi się z drożdżowego ciasta gryczanego, ale w tej łatwej wersji wykorzystuje się uniwersalną mąkę i proszek do pieczenia. Idealne do różnorodnych przystawek, w tym kawioru z crème fraîche i dowolnymi dodatkami.

Na około dwadzieścia małych ciast.

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej (patrz uwaga)
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki + 2 łyżki pełnego mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka roztopionego, niesolonego masła, lekko ostudzonego do temperatury pokojowej, ale nadal płynnego
  • 2 łyżki niesolonego masła lub w razie potrzeby

W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.

W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka i roztopione masło. Mieszaj mieszaninę mąki, aż mieszanina zostanie całkowicie włączona. Pozostawić na około godzinę, po czym ponownie wymieszać.

Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni na średnio-małym ogniu. Wrzucaj mieszaninę, łyżka po łyżce, na gorącą patelnię. Gotuj, aż utworzą się pęcherzyki, 1 1/2 do 2 minut.

Reklama 6

Treść artykułu

Odwróć i kontynuuj gotowanie, aż się zrumieni, około 1 minuty. Układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar masła. Odpowiedz na przypomnienie.

Można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Na wierzch połóż crème fraîche, wędzonego łososia i/lub kawior i udekoruj kaparami, posiekaną czerwoną cebulą, koperkiem, cytryną lub według uznania.

Uwaga: Jeśli wolisz bardziej tradycyjny smak, zamień 1/3 szklanki mąki uniwersalnej na 1/3 szklanki mąki gryczanej.

Łatwy krem ​​fraiche

Bogaty i pikantny crème fraîche można dodawać do zup, dodawać do sosów, ubijać z cukrem i podawać z owocami lub oczywiście nakładać łyżką na bliny i posypywać kawiorem.
Na 1 filiżankę.

  • 1 szklanka gęstej śmietanki
  • 3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany

Połącz śmietanę z jogurtem lub kwaśną śmietaną w małej, niereaktywnej misce. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w temperaturze pokojowej (20°C do 22°C), aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji, na 12 do 24 godzin. Przechowywać w lodówce do jednego tygodnia.

Wskazówka: Przełóż do rękawa cukierniczego, aby najłatwiej i najestetyczniej ułożyć go na blinach.

Redakcja zaleca

Treść artykułu

Randolph Howe

„Zła entuzjasta podróży. Irytująco skromny ćpun internetu. Nieprzepraszający alkoholiczek”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *