Rozbudowa wspólnej kuchni, aby pomóc większej liczbie przedsiębiorców podczas pandemii

Firma z Calgary, która zapewniała miejsce dla wschodzących szefów kuchni i restauracji, rozszerza własne możliwości, aby pomóc większej liczbie przedsiębiorców w podbiciu trudnej gospodarki.

Culinary Coworking otworzył swoje podwoje jesienią 2019 roku. Ideą było zapewnienie komercyjnej kuchni dla szefów kuchni, którzy jej nie mieli i którą prowadzili Szef Kuchni Herbert Obrecht i jego syn Andrzej. Wielu z ich klientów przeżyło ciężkie chwile podczas pandemii.

„Ostatnie dwa lata były dość okropne dla ich biznesu” – powiedział Andrew. „Stracili biznes, stracili pracowników, stracili środki finansowe, aby przez to przejść, i naprawdę smutno jest słyszeć te historie, ale to także wnosi wiele entuzjazmu dla tego, co robimy”.

Culinary Coworking zaczynał od powierzchni 362 metrów kwadratowych z czterema stanowiskami pracy – tej samej przestrzeni, w której Herbert prowadził swoją działalność gastronomiczną przez 11 lat.

„Prawda jest taka, że ​​jeśli mój tata nadal prowadził swój biznes cateringowy podczas pandemii, nie wiem, czy przeżyje” – powiedział Andrew. „Więc to był naprawdę właściwy czas dla właściwego miejsca i właściwych ludzi”.

Wynajęto im sąsiednią zatokę, a rozbudowa zaowocowała dodatkowymi 557 mkw. powierzchni ze stanowiskami pracy od czterech do 20. Potrafi podzielić się swoją ogromną wiedzą.

„To znowu dodaje im pewności siebie” – powiedział Herbert. „Przychodzą tu wiedząc, że nie są sami, ktoś spróbuje im jakoś pomóc”.

Ojciec i syn twierdzą, że pandemia zwiększyła zapotrzebowanie na komercyjną przestrzeń kuchenną, w której szefowie kuchni stają się członkami i płacą za czas spędzony w kuchni godzinami, zamiast podpisywać umowę najmu, płacąc za sprzęt i personel wraz z rachunkami za media we własnych obiektach.

„Piękne jest to, że mamy tutaj tak dużą grupę klientów i członków” – powiedział Andrew. „Wszystko, od food trucków, producentów pączków, firm przygotowujących posiłki, firm zajmujących się olejem chili, do firm zajmujących się produktami ubocznymi wanilii”.

READ  Rynek turystyki kosmicznej wykazuje wzrost w tempie 38,6% CAGR

A model biznesowy działa. Herbert widzi ludzi, którym pomógł i wynajął im miejsce do samodzielnej pracy, które prosperują podczas pandemii.

„Wiesz, mamy już kilku ludzi i to jest dobre,” powiedział Herbert. „Mają teraz swoje własne miejsce w Calgary i produkują świetne rzeczy. Rozmawiałem dziś rano z jednym z nich przez telefon, to jest świetne i sprawia, że ​​czuję się dobrze”.

Dowiedz się więcej o kulinarnym gotowaniu tutaj.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *