Reklama restauracji w Kolumbii Brytyjskiej oferującej pensję 50 000 dolarów za zmywarkę do naczyń wywołuje debatę na temat niedoborów siły roboczej.

Ogłoszenie, że restauracja w Vancouver oferuje 50 000 dolarów rocznego stypendium na nową zmywarkę do naczyń, wywołała ponowną debatę na temat niedoboru siły roboczej w sektorze hotelarskim prowincji.

W sierpniu Handy Grill Reklamowane Stawka godzinowa wynosi 25 dolarów za pracę, co odnosi się do „skutek niepełnego zatrudnienia”. Zmywanie naczyń to podstawowa pozycja, której wynagrodzenie zwykle oscyluje wokół płacy minimalnej.

„Myślę, że odzwierciedla to, jak zdesperowana jest obecnie nasza branża, aby przyciągnąć zatrudnienie” – powiedział Global News Mark von Schlowitz, wiceprezes ds. Restauracji w Kanadzie Zachodniej.

Od tego czasu Handi Grill usunął reklamę opublikowaną zarówno na Fact.com, jak i WorkBC, i chociaż odmówił skomentowania historii, rzecznik powiedział Global News, że stanowisko zostało obsadzone.

Czytaj więcej:

Społeczność biznesowa Kolumbii Brytyjskiej jest zaniepokojona lukami w nowym wsparciu finansowym na COVID-19

Historia toczy się dalej pod reklamą

Imad Yaqoub, dyrektor generalny Global Restaurant Group, podejrzewał, że ogłoszenie było „jednorazowym” oznaką desperacji. Przyznał, że sektor cierpi na niedobór siły roboczej, ale zauważył, że tak wysokie pensje za pracę na poziomie podstawowym nie byłyby dla nikogo wystarczające.

„Jeśli (zarobisz) 50 000 dolarów jako zmywarka do naczyń – to jest praca wstępna – ile zapłaciłbyś drugiemu kucharzowi? Ile zapłaciłbyś swojemu pierwszemu kucharzowi? Kucharzowi sosów?” Zapytał. „Zapomnij, co robią, ile konsument jest skłonny zapłacić za jedzenie?

„Jesteśmy gotowi przekazać pieniądze pracownikom, jeśli konsument jest gotów wydać 80 USD na talerz łososia. To się nie wydarzy”.


Kliknij, aby odtworzyć wideo:



Fraser Health pozywa Hope, BC do sądu, aby wymusić zamknięcie


Fraser Health pozywa Hope, BC do sądu, aby wymusić zamknięcie

Glowbal ma 10 restauracji w okolicy Vancouver i więcej w drodze.

READ  Rozszerzone opcje taryfowe w autobusach BC Transit

Historia toczy się dalej pod reklamą

Jacob powiedział, że liczba przesłanych życiorysów wzrosła od czasu, gdy Ottawa wyznaczyła datę końcową Kanadyjska przewaga reagowania kryzysowego, ale Global wciąż potrzebuje zmywarek i jest zaciąg Średnio 17 dolarów za godzinę.

Według Restaurants Canada przed pandemią w sektorze restauracyjnym Kolumbii Brytyjskiej było około 60 000 wakatów – liczba ta podwoiła się do 130 000.

Wspomniała, że ​​dziewięć restauracji na 10 może skorzystać z większej liczby pracowników.

Von Schelowitz powiedział, że niedobór jest spowodowany kilkoma czynnikami, w tym zmniejszającą się liczbą młodych pracowników, migracją do innych zawodów podczas pandemii i CERB.

Czytaj więcej:

Restauracja sztruksowa w Vancouver została zamknięta z powodu trudnej karty szczepień przeciwko COVID-19

Ekonomista Stephen Brown z Capital Economics zgadza się z tym. Powiedział, że przykład Handi Grill „dokładnie wskazuje” na dobrze znaną historię niedoborów siły roboczej w całym kraju, która osiągnęła szczyt latem.

Dodał, że nadzieje, że zmniejszenie federalnego wsparcia dla bezrobotnych przywróciłoby pracowników, mogą być chybione.

„Myślę, że rzeczywistość jest taka, że ​​nie będzie to tak przydatne… dopóki imigracja nie zacznie się ponownie zwiększać, nie będzie podaży tych miejsc pracy”.

Historia toczy się dalej pod reklamą


Kliknij, aby odtworzyć wideo:



Dlaczego mieszkanie w dużym mieście z wyższą pensją może się nie opłacać


Dlaczego mieszkanie w dużym mieście z wyższą pensją może się nie opłacać

Przyciągnięcie pracowników do powrotu będzie „trudnym wyzwaniem” dla restauracji, powiedział Brown, ponieważ popyt na usługi przewyższa podaż pracowników.

Wyjaśnił, że restauracje mogą nieufnie podchodzić do podnoszenia płac, aby nie generować zysków netto dla zbyt małej liczby pracowników, z których wszyscy muszą płacić więcej.

„Niektóre restauracje potrafią to zrobić, dobre restauracje… ale jeśli pomyślisz o swojej przeciętnej restauracji typu fast food, nie mają one marży zysku, aby podnieść płace, a jeśli tak, będą musiały przyjąć ceny i ryzykować utratę klientów ”.

READ  Kanadyjczycy zmieniają nawyki kupowania żywności w 2022 r.: Ankieta

Powiedział, że prawdopodobnie będzie to scenariusz „poczekamy i zobaczymy”, a małe restauracje muszą wprowadzać innowacje i znaleźć nowe sposoby na przyciągnięcie pracowników lub talentów do ich zastąpienia.

© 2021 Global News, oddział Corus Entertainment Inc.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *