PepsiCo otwiera w Polsce swój „najbardziej zrównoważony ekologicznie” zakład w UE

PepsiCo otwiera w Polsce swój „najbardziej zrównoważony ekologicznie” zakład w UE
PepsiCo otwiera w Polsce swój „najbardziej zrównoważony ekologicznie” zakład w UE | Magazyn Bioenergia Insight

Obraz wiadomości

PepsiCo Inc otworzyła 31 maja swój piąty zakład produkcyjny w Świecie koło Środy Śląskiej w Polsce, nazywając go „najbardziej zrównoważonym środowiskowo, zaawansowanym technologicznie i innowacyjnym zakładem PepsiCo w Unii Europejskiej”.
Fabryka o wartości 1 miliarda złotych (222,6 miliona euro) obejmuje trzy zaawansowane technologicznie, energooszczędne linie produkcyjne, a 28,2 miliona euro zainwestowano w rozwiązania środowiskowe, według PepsiCo.
Dwie linie mają produkować 12 500 paczek chipsów ziemniaczanych Lay’s na godzinę, a trzecia ma produkować 30 000 paczek nachosów Doritos – po raz pierwszy polska wytwórnia przekąsek będzie wytwarzać produkt tej marki.
W zakładzie zastosowano system odzysku ciepła z procesu prażenia ziemniaków, który do ogrzewania budynku rafinerii wykorzystuje 100% biogaz powstały w wyniku produkcji produktów opartych na surowcach naturalnych.
Energia elektryczna wytwarzana z linii produkcyjnych to 3 MW, co stanowi 60% zapotrzebowania na ciepło dla całego budynku. Jest to dodatek do 3,2 MW generowanego przez elektryczny kocioł parowy, co znacznie zmniejsza ślad węglowy obiektu.
PepsiCo zapowiedział, że będzie nadal inwestować w przyjazne dla środowiska rozwiązania dla obiektu, w tym w turbiny wiatrowe, zdecentralizowaną biogazownię, biomasę pozostałą z procesu produkcyjnego i rozbudowę rafinerii. Firma poinformowała, że ​​do 2035 roku zamierza osiągnąć zerową emisję netto w zakładzie.
Dzięki swoim referencjom środowiskowym zakład przyczynia się do rozszerzenia asortymentu produktów i wielkości produkcji do 20 krajów europejskich.
Całkowita powierzchnia zakładu to około 13,5 arów (co odpowiada siedmiu boisk piłkarskich), z przylegającą halą produkcyjną około 6 arów. Będzie w pełni operacyjny do 2025 roku.
„Polska jest strategicznym rynkiem o ogromnym potencjale wzrostu, w który inwestujemy od ponad 30 lat” – powiedział Silviu Popovici, prezes PepsiCo Europe. „Otwarcie tego nowego, przyjaznego dla środowiska zakładu przekąskowego to kamień milowy dla PepsiCo w Europie. Dziękuję naszym partnerom i pracownikom, którzy pomogli w realizacji założeń produkcji żywności zgodnie z naszą wizją PEP+. Jestem dumny, że obiekt powstał w tak krótkim czasie – powiedział.

Henry Herrera

„Irytująco skromny fanatyk telewizyjny. Totalny ekspert od Twittera. Ekstremalny maniak muzyczny. Guru Internetu. Miłośnik mediów społecznościowych”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *