Innowacyjne startupy, nowe technologie zmieniają rolnictwo w Polsce

Innowacyjne startupy, nowe technologie zmieniają rolnictwo w Polsce

Region podlaski w północno-wschodniej Polsce jest najbardziej znany ze swojego piękna przyrody, hodowli bydła mlecznego i rozległych lasów, w tym ostatniego pradawnego lasu w Europie. Rozwija także innowacyjny sektor rolnictwa, żywności i technologii zdrowotnych.

Reklama

Dzięki najczystszemu powietrzu w Polsce i jednej trzeciej powierzchni pokrytej lasami, Podlaskie uważane jest za „Zielone Płuca Europy”.

Aspiruje do bycia „Lasem Krzemowym” z rozwijającą się sceną technologiczną i IT.

Województwo podlaskie, historycznie jeden z najbiedniejszych regionów Polski, skorzystało ze znacznych funduszy UE. Region ten został obecnie sklasyfikowany przez Komisję Europejską jako „wschodzący innowator”.

Jednym z takich innowatorów jest lokalny startup. Idealne bistro Jest pionierem wyjątkowego sposobu dostarczania do miejsca pracy świeżo ugotowanej żywności pochodzącej od lokalnych rolników.

Pracownicy wybierają posiłki za pomocą aplikacji i odbierają je z automatów zwanych „Foodometami”.

Współzałożyciel Ideal Bistro Tomasz Kurzynka powiedział, że rozwiązanie jest wyjątkowe, wygodne i wydajne.

„Możemy obsłużyć jednocześnie od 200 do 300 osób w 20-minutowych odstępach” – wyjaśnił.

Technologia zapobiega marnowaniu żywności, dokładnie przewidując, ile rolnicy powinni wyprodukować. Zapewnia im także gwarantowany dochód.

Ideal Bistro rozpoczęło współpracę z dietetykami i wykorzystanie sztucznej inteligencji do tworzenia spersonalizowanych posiłków, dostosowanych do indywidualnych potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.

Największy w Polsce producent nabiału i lider w produkcji maszyn rolniczych, województwo podlaskie chce wprowadzać innowacje w przemyśle surowcowym.

Profesor inżynierii rolniczej Andrzej Borusiewicz powiedział, że chce unowocześnić produkcję rolną z wykorzystaniem najnowszych technologii, w tym robotów i dronów.

„Ten obszar jest wyjątkowy, ponieważ prowadzimy dużą produkcję rolną. Jeśli zastosujemy nowoczesne technologie, żywność będzie bezpieczna i zdrowa. A klienci będą mogli kupić tanią żywność na rynku. To ekologiczna produkcja, zielona energia” – powiedział.

Podlaskie rozpoczęło projekt Dolina Rolnicza 4.0 Wprowadzanie innowacji w sektorach rolnictwa, żywności i technologii zdrowotnych.

Region promowany jest wśród inwestorów jako „miejsce, w którym świat przyrody i świat biznesu spotykają się w doskonałej harmonii” oraz „dom ambitnych ludzi, którzy podbijają międzynarodowe rynki”.

READ  Bartholomew Biasek może zepsuć Robertowi Lewandowskiemu wakacje! Ach, to nowsze! [WIDEO] Pi³ka no¿na

„Ponieważ nasz region jest bardzo mocny w produkcji nabiału i produkcji maszyn rolniczych, zdecydowaliśmy się na realizację tego projektu” – powiedział Mariusz Debrowski, Zastępca Dyrektora ds. Inwestorów w Urzędzie Marszałkowskim Potlaskiego.

„Wierzę zatem, że jeśli połączymy to z uniwersytetami, instytutami badawczymi, inwestorami i władzami publicznymi, możemy stworzyć niesamowity ekosystem innowacji”.

Powiedział, że w ciągu najbliższych pięciu lat firma skupi się na wspieraniu lokalnych start-upów.

„Będziemy tworzyć programy inkubacji i akceleracji. Chcemy połączyć ten ekosystem z inwestorami zewnętrznymi, zwłaszcza aniołami biznesu i funduszami venture capital”.

Reklama

W stolicy Białymstoku, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku Stworzyła pierwsze w Polsce Centrum Sztucznej Inteligencji w Medycynie.

Projekt Agriculture Valley 4.0 ma nadzieję przekształcić odkrycia naukowców z centrum w start-upy odnoszące sukces komercyjny.

Jedną z nich założyła dietetyk kliniczny Sylwia Nalywajko. Laboratorium Projektowania Nutri.

„Prowadzę badania naukowe dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności. Pomaga osobom starszym, zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym” – powiedział.

„Jednym z elementów naszego wsparcia żywnościowego jest aplikacja pomagająca ocenić stan odżywienia, kolejnym elementem jest żywność funkcjonalna”.

Reklama

Żywność funkcjonalna może pomóc w walce z chorobami ze względu na „skarbnicę składników bioaktywnych” – stwierdził.

Firma poszukuje obecnie funduszy na rozpoczęcie produkcji „żywności funkcjonalnej”.

Henry Herrera

„Irytująco skromny fanatyk telewizyjny. Totalny ekspert od Twittera. Ekstremalny maniak muzyczny. Guru Internetu. Miłośnik mediów społecznościowych”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *