Ceny artykułów spożywczych w Kanadzie: jak działa łańcuch dostaw

Ceny artykułów spożywczych w Kanadzie: jak działa łańcuch dostaw

Toronto –

W ciągu ostatniego roku twarze dyrektorów największych kanadyjskich sieci spożywczych stały się dobrze znane prawodawcom badającym ceny żywności.

W związku z gwałtownym wzrostem zysków kadra kierownicza spotkała się z pytaniami ze strony prawodawców i oskarżeniami o spekulację.

Eksperci twierdzą jednak, że główne czynniki powodujące wzrost cen artykułów spożywczych w ciągu ostatnich dwóch lat mają charakter globalny.

„Łańcuchy dostaw, na których polegamy od wielu dziesięcioleci, w ciągu ostatnich pięciu lat znalazły się obecnie pod ogromną presją – koronawirus, konflikty i zmiany klimatyczne to najbardziej godne uwagi przykłady znaczących globalnych presji makro – co przekłada się na szeroko zakrojoną inflację dla 2019.” „To wszystkie towary występujące w gospodarce światowej” – powiedział Evan Fraser, dyrektor Instytutu Żywności Ariel na Uniwersytecie w Guelph.

Fraser powiedział, że konsumenci są w pełni świadomi wzrostu kosztów żywności, ponieważ inne koszty, zwłaszcza mieszkania, również dramatycznie rosną, w związku z czym ceny żywności stały się symbolem szerszego problemu.

Ponieważ konsumenci tak naprawdę nie rozumieją tajników łańcucha dostaw, większość winy często spada na sprzedawców detalicznych, powiedział Michael Graydon, dyrektor generalny Kanadyjskiego Stowarzyszenia ds. Żywności, Zdrowia i Produktów Konsumenckich.

„Ludzie znajdują się pod dużą presją z punktu widzenia przepływów pieniężnych. Dlatego… starają się zrzucić na siebie winę” – powiedział. „To małe wyzwanie, przed którym stoi cała branża”.

Wyższe stopy procentowe spowolniły inflację, która osiągnęła szczyt w 2022 r., ale inflacja artykułów spożywczych nadal przekracza ogólną wartość. Roczna stopa inflacji zasadniczej wyniosła w grudniu 3,4 proc., podczas gdy ceny żywności wzrosły o 4,7 proc.

Carl Littler, starszy wiceprezes ds. spraw publicznych w Retail Council of Canada, powiedział, że kluczowe towary, których ceny wzrosły i doprowadziły do ​​inflacji żywności na skutek takich czynników, jak wojna na Ukrainie, spadły, ale pozostają powyżej poziomu sprzed pandemii. .

READ  Czy samochody elektryczne nadal są tańsze w eksploatacji niż benzyna i olej napędowy?

„Nie ma powrotu do status quo” – stwierdził.

Łańcuch dostaw

W najprostszej formie łańcuch dostaw żywności składa się z trzech poziomów. Rolnicy lub producenci są po jednej stronie, a sprzedawcy detaliczni po drugiej. Pośrodku znajdują się firmy zajmujące się przetwórstwem, spedycją i produkcją, które wytwarzają wszystko, od opakowań, przez składniki, po produkty spożywcze, a także kupują i sprzedają sobie nawzajem w drodze do dostarczenia produktów do sklepu spożywczego.

Rolnicy są „biorcami cen”, co oznacza, że ​​ceny, jakie płacą za to, co produkują, są podyktowane przede wszystkim przez światowe rynki surowców, a nie negocjacje z nabywcami, powiedział J.P. Gervais, główny ekonomista Farm Credit Canada.

Dodał, że firmy znajdujące się w środkowej części łańcucha dostaw, takie jak przetwórcy i producenci, również borykają się z rosnącymi kosztami, takimi jak materiały opakowaniowe, płace i energia.

„Chociaż koszty te mogą nie rosnąć w takim tempie jak wcześniej, w większości nie spadły” – stwierdził.

„Ogólnie w łańcuchu dostaw panuje duża presja na marże”.

Aby złagodzić rosnące koszty, przetwórcy mogą zmieniać opakowania, inwestować w automatyzację lub zmieniać receptury, powiedział Graydon. Jednak rosnące stopy procentowe utrudniają inwestowanie w adaptację.

Kiedy producenci robią wszystko, co w ich mocy, aby złagodzić rosnące koszty, uciekają się do negocjacji ze sprzedawcami detalicznymi artykułów spożywczych, powiedział Graydon.

Stwierdził, że w ciągu ostatnich dwóch lat sprzedawcy detaliczni „bardzo szybko reagowali” na prośby o podwyżkę cen. Dzieje się tak częściowo dlatego, że sprzedawcy detaliczni mają własne marki i są świadomi czynników powodujących wzrost kosztów.

Graydon powiedział jednak, że skonsolidowany charakter branży detalicznej sprzedaży artykułów spożywczych oznacza, że ​​detaliści często mają większą siłę w negocjacjach, dlatego branża pracuje nad kodeksem postępowania mającym na celu wyrównanie szans.

Sklep spożywczy

To sprzedawcy detaliczni ponieśli największy ciężar kontroli cen żywności, a ich rosnące zyski czynią z nich łatwy cel, chociaż niektórzy obserwatorzy branży nie zgadzają się co do tego, czy firmy niewłaściwie wykorzystują inflację.

READ  Akcje rosną, gdy inwestorzy analizują dane o inflacji

Niektóre globalne naciski wpływające na inne części łańcucha dostaw, np. ceny paliwa, rosnące koszty pracy i stopy procentowe, wpływają bezpośrednio również na sprzedawców detalicznych, stwierdził Littler z Rady Detalistów. Inne wpływają na sprzedawców detalicznych pośrednio poprzez negocjacje z dostawcami.

W ciągu ostatnich dwóch lat liczba żądań podwyżek cenowych gwałtownie wzrosła pod względem częstotliwości i wielkości, a od sprzedawcy zależy, „ile jest uzasadnione, a ile oportunistyczne” – powiedział Littler.

„Nie mogą rozsądnie oczekiwać, że ludzie będą działać ze stratą lub przy niezrównoważonych marżach. Jeśli nie zaakceptują rozsądnych podwyżek cen, nie otrzymają produktu” – powiedział Littler.

Ale dodał również, że nie można oczekiwać od sprzedawców spożywczych „działania bez marginesu lub marginesu do szpiku kości”.

Littler zwrócił uwagę, że głównym problemem, jeśli chodzi o nieuzasadnione żądania, są duzi, międzynarodowi dostawcy głównych marek.

Po zaakceptowaniu wniosku o podwyżkę ceny sprzedawca musi zdecydować, ile przerzucić na konsumenta, powiedział.

Wygląd

Dobra wiadomość jest taka, że ​​sytuacja w łańcuchu dostaw zaczyna wracać do normy, ceny towarów spadają, a ceny stabilizują się na poziomie produkcji, powiedział Jervis.

Powiedział jednak, że przełożenie tego na poziom sprzedaży detalicznej może zająć więcej czasu, gdzie niektóre koszty – takie jak płace i transport – są nadal wysokie.

„Jeden duży szok podażowy dzieli nas od zawirowań na rynku” – zauważył.

„Ale najważniejsze jest to, że zaobserwowaliśmy spadek cen towarów, ceny uzyskiwane przez producentów żywności za swoje produkty i spadek inflacji”.

Littler twierdzi, że inflacja żywności i inflacja zasadnicza będą w dalszym ciągu zbieżne, jako czynniki, które utrudniają spadek inflacji cen żywności.

„Myślę, że możemy spodziewać się bardziej stabilnego okresu”.


Ten raport The Canadian Press został po raz pierwszy opublikowany 9 lutego 2024 r.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *