Rozbudowa wspólnej kuchni, aby pomóc większej liczbie przedsiębiorców podczas pandemii

Firma z Calgary, która zapewniała miejsce dla wschodzących szefów kuchni i restauracji, rozszerza własne możliwości, aby pomóc większej liczbie przedsiębiorców w podbiciu trudnej gospodarki.

Culinary Coworking otworzył swoje podwoje jesienią 2019 roku. Ideą było zapewnienie komercyjnej kuchni dla szefów kuchni, którzy jej nie mieli i którą prowadzili Szef Kuchni Herbert Obrecht i jego syn Andrzej. Wielu z ich klientów przeżyło ciężkie chwile podczas pandemii.

„Ostatnie dwa lata były dość okropne dla ich biznesu” – powiedział Andrew. „Stracili biznes, stracili pracowników, stracili środki finansowe, aby przez to przejść, i naprawdę smutno jest słyszeć te historie, ale to także wnosi wiele entuzjazmu dla tego, co robimy”.

Culinary Coworking zaczynał od powierzchni 362 metrów kwadratowych z czterema stanowiskami pracy – tej samej przestrzeni, w której Herbert prowadził swoją działalność gastronomiczną przez 11 lat.

„Prawda jest taka, że ​​jeśli mój tata nadal prowadził swój biznes cateringowy podczas pandemii, nie wiem, czy przeżyje” – powiedział Andrew. „Więc to był naprawdę właściwy czas dla właściwego miejsca i właściwych ludzi”.

Wynajęto im sąsiednią zatokę, a rozbudowa zaowocowała dodatkowymi 557 mkw. powierzchni ze stanowiskami pracy od czterech do 20. Potrafi podzielić się swoją ogromną wiedzą.

„To znowu dodaje im pewności siebie” – powiedział Herbert. „Przychodzą tu wiedząc, że nie są sami, ktoś spróbuje im jakoś pomóc”.

Ojciec i syn twierdzą, że pandemia zwiększyła zapotrzebowanie na komercyjną przestrzeń kuchenną, w której szefowie kuchni stają się członkami i płacą za czas spędzony w kuchni godzinami, zamiast podpisywać umowę najmu, płacąc za sprzęt i personel wraz z rachunkami za media we własnych obiektach.

„Piękne jest to, że mamy tutaj tak dużą grupę klientów i członków” – powiedział Andrew. „Wszystko, od food trucków, producentów pączków, firm przygotowujących posiłki, firm zajmujących się olejem chili, do firm zajmujących się produktami ubocznymi wanilii”.

READ  Kosmiczny Teleskop Hubble'a NASA pozostaje nieaktywny przez ponad tydzień

A model biznesowy działa. Herbert widzi ludzi, którym pomógł i wynajął im miejsce do samodzielnej pracy, które prosperują podczas pandemii.

„Wiesz, mamy już kilku ludzi i to jest dobre,” powiedział Herbert. „Mają teraz swoje własne miejsce w Calgary i produkują świetne rzeczy. Rozmawiałem dziś rano z jednym z nich przez telefon, to jest świetne i sprawia, że ​​czuję się dobrze”.

Dowiedz się więcej o kulinarnym gotowaniu tutaj.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *