Próbowałem zrobić Dalgonę z Squid na Netflix

1. Wyłóż deskę do krojenia silikonem, nieprzywierającą matą do pieczenia lub kawałkiem pergaminu, aby zapobiec przywieraniu.

2. Umieść chochlę, miarkę lub patelnię na średnim ogniu i podgrzewaj przez 30-60 sekund, aż będą gorące.

3. Ostrożnie wlej cukier do gorącego garnka i natychmiast wymieszaj go patyczkiem lub łyżką. Częste mieszanie cukru podczas karmelizacji pomaga zapobiegać krystalizacji. Jeśli cukier zacznie się zbrylać, nie ma problemu – mieszaj dalej, a wszystko w końcu się rozpuści.

4. Po 2-3 minutach ciągłego mieszania na średnim ogniu (i około 15-20 sekundach po stopieniu się ostatnich kawałków cukru) pozostanie mieszanka o odcieniu bursztynowym i złotobrązowym. Ostrożnie zdejmij garnek z ognia, dodaj sodę i mieszaj energicznie przez 5-10 sekund.

5. Gdy mieszanina będzie puszysta i jasnobursztynowa, ostrożnie wylej ją na przygotowaną deskę do krojenia. Jeśli chcesz „spłaszczyć” swoje cukierki dalgona, tutaj możesz dotknąć czegoś takiego jak kubek lub miarka, aby wycisnąć je w równe koło. Jeśli nie, użyj pałeczek lub łyżki, aby delikatnie uformować masę do równej grubości.

6. Poczekaj, aż dalgona stanie się tandetna – Nie Topliwy – przed wciśnięciem do niego foremki do ciastek. Jeśli spłaszczysz cukierki, odczekaj 15-20 sekund. Jeśli nie, poczekaj 25-30 sekund. Delikatnie wciśnij foremkę do ciastek do deseru, aż zastygnie około dotyka dna, a następnie ostrożnie je wyjmij.

7. Oprzyj się pokusie kopania, dopóki dalguna nie zostanie całkowicie zestalona – około 5 minut.

Uwaga: Aby wyczyścić lepkie kawałki karmelu, namocz wszystko w bardzo gorącej wodzie, aż będzie łatwe do wyczyszczenia gąbką.

READ  Selena Gomez ma 31 lat, internet prawie myśli, że jest miliarderką

Luna Nunez

"Gracz. Introwertyk. Rozwiązujący problemy. Twórca. Myśliciel. Przez całe życie ewangelista żywności. Orędownik alkoholu."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *