Toronto –
Kanadyjska Komisja Mleczarska (CDC) zaleciła znaczny wzrost ceny mleka z farmy od początku przyszłego roku, co ma podnieść koszt mleka wykorzystywanego do produkcji produktów mlecznych dla sektora detalicznego i restauracyjnego.
Według CDC średni koszt mleka na smakołyki może wzrosnąć średnio o 8,4 procent Nowa wersja Opublikowany na jej stronie internetowej w piątek.
Masło to kolejny produkt, który podlega korekcie cenowej. Cena subsydiów do masła, które CDC wykorzystuje w programach przechowywania, może wzrosnąć o 12,4 proc. CDC twierdzi, że przechowuje masło, aby zapewnić odpowiednią podaż i zapobiec niedoborom.
Nowe stawki staną się oficjalne dopiero po ich zatwierdzeniu przez władze regionalne, co prawdopodobnie zapadnie na początku grudnia 2021 r.
Zalecenia zostały wydane po dokonaniu przez Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) przeglądu cen i kosztów mleka w gospodarstwie w ramach systemu zarządzania zaopatrzeniem, a także doradztwa.
„Wzrost częściowo zrekompensuje znaczny wzrost kosztów produkcji, które rolnicy ponieśli od początku pandemii COVID-19” – powiedział w oświadczeniu Pierre Lampron, prezes Dairy Farms Canada. „Na przykład ceny paszy dla zwierząt gospodarskich gwałtownie wzrosły, wraz z kosztami paliwa, maszyn, nawozów, nasion roślin uprawnych i innych”.
Nie jest jeszcze jasne, jak dokładnie wpłynie to na ceny konsumenckie, ale jeden z ekspertów spodziewa się znacznych wzrostów.
Chociaż Centers for Disease Control regularnie zaleca podwyżki cen,[8.4 per cent] „To historyczny precedens”, powiedział CTVNews.ca w sobotę Sylvain Charlebois, dyrektor Laboratorium Analizy Żywienia na Dalhousie University.
Powiedział, że nie wierzy, że CDC zaleciło tak duży wzrost cen w swojej 54-letniej historii.
Charlebois powiedział również, że zgadza się z potrzebą podniesienia cen z powodu problemów z łańcuchem dostaw spowodowanych pandemią COVID-19, ale nie zgadza się ze sposobem, w jaki CDC, firma Crown, przedstawia swoje zalecenia.
„To nie rolnicy zapłacą” – powiedział o dodatkowych kosztach produkcji w wyniku pandemii. „Oni są naprawdę kanadyjskimi podatnikami i konsumentami”.
CTVNews.ca nie było w stanie skontaktować się z CDC w celu uzyskania komentarza w momencie publikacji.
Według CDC w ciągu ostatnich pięciu lat cena konsumpcyjna nabiału wzrosła o 7,4 procent, w porównaniu do 11,8 procent na mięso, 20,6 procent na jajka i 7,7 procent na ryby. Problemy z łańcuchem dostaw i zła pogoda stoją za rosnącymi cenami artykułów spożywczych, Eksperci mówią.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”