Kanadyjczycy chorują, próbując obniżyć koszty żywności: badania

Kanadyjczycy chorują, próbując obniżyć koszty żywności: badania

Nowe badanie wykazało, że jeden na pięciu Kanadyjczyków uważa, że ​​zachorował po zjedzeniu niebezpiecznej żywności, ponieważ nie chciał jej wyrzucić.

Ponad połowa z 9 000 osób ankietowanych przez Laboratorium Analiz Rolno-Spożywczych w Dalhousie twierdzi, że byłaby skłonna zjeść żywność, której data przydatności do spożycia była bliska lub minęła.

Sylvain Charlebois, dyrektor Laboratorium Analitycznego, mówi: „W wyniku wzrostu cen żywności 58% uczestników badania w porównaniu z zeszłym rokiem częściej zjada produkty, których data ważności jest bliska lub minęła”. Wiadomości miejskie. „To zdecydowanie liczba, która nas zaskoczyła. Jest znacznie wyższa, niż oczekiwaliśmy”.

Należy pamiętać, że data przydatności do spożycia nie jest datą ważności. Żywność, której data przydatności do spożycia minęła, może nadal być jadalna, ale niekoniecznie zachowuje swoją świeżość, smak i wartość odżywczą. Charlebois twierdzi jednak, że jest to nadal ryzyko, które podejmuje coraz więcej Kanadyjczyków. Mówi, że pozytywnym skutkiem może być to, że Kanadyjczycy produkują mniej marnowanej żywności, ale biorąc pod uwagę kryzys przystępności cenowej, świadczy to o tym, że niektórzy ludzie nie mają pieniędzy na kupowanie świeżej żywności.

„Statistics Canada opublikowało w tym tygodniu nowe dane dotyczące sprzedaży detalicznej, a jeśli spojrzeć na sprzedaż żywności na mieszkańca, nadal jest ona niższa i wynosi 243 dolarów na mieszkańca” – mówi Charlebois. „To najniższy poziom od wielu lat”.

Food Banks Canada twierdzi, że badanie nie jest dla nich zaskoczeniem. Opublikowane w piątek badanie Canadian Income Survey przeprowadzone przez kanadyjskie biuro statystyczne Statistics Canada pokazuje podobną sytuację. Statscan wykazał, że w 2022 r. 23 procent – ​​czyli prawie dziewięć milionów Kanadyjczyków – żyło w gospodarstwach domowych, w których brakowało bezpieczeństwa żywnościowego, co stanowi wzrost o prawie 1,8 miliona osób w porównaniu z rokiem poprzednim. To drugi z rzędu rok wzrostów od początku pandemii.

READ  Stacja Thorold Gas Peaker nie zostanie zbudowana po jednomyślnym głosowaniu Rady Miejskiej

Dane własne Food Banks Canada również wskazują na gwałtowny wzrost wykorzystania banków żywności.

„Widzimy, że ludzie borykają się z trudnościami. Widzimy to poprzez zwiększoną liczbę wizyt, widzimy to poprzez zwiększone potrzeby” – powiedział Richard Mattern, dyrektor ds. badań w Food Banks Canada.

„To potwierdza to, co zaobserwowaliśmy rok temu, kiedy wykorzystanie banków żywności było najwyższe w historii. W zeszłym roku odnotowaliśmy dwa miliony wizyt w ciągu zaledwie miesiąca i było to najwięcej, jakie kiedykolwiek widzieliśmy, co oznaczało wzrost o 30%. w stosunku do poprzedniego roku i o 10 proc. wzrostu.” „Prawie 80 proc. więcej niż przed pandemią”.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *