Filipińska sieć fast foodów Jollibee otwiera swoją pierwszą restaurację w Vancouver

Setki ludzi ustawiły się w piątek w śródmieściu Vancouver, podekscytowane próbowaniem pierwszego w historii smażonego „chickenjoy” Jollibee, makaronu palapak i słynnego makaronu.

Popularna filipińska sieć fast foodów otworzyła swój pierwszy sklep BC Friday na Granville Street w centrum Vancouver.

I podobnie jak w przypadku otwierania lokalizacji w innych kanadyjskich miastach, fani czekali godzinami w kolejkach, niektórzy przez całą noc, pod kultową maskotką sieci — pszczołą w kapeluszu i krawacie szefa kuchni.

„Czuję się jak w domu” – wyjaśnia Nylette Ilustre, która pochodzi z Cavite na Filipinach. „To dla nas wielka sprawa. Jemy to od dzieciństwa.

„Jadę do Toronto; za każdym razem, gdy wracałem, zawsze napełniałem torby Jollibee”.

Jollibee to jedna z bardziej popularnych sieci restauracji na Filipinach, która słynie przede wszystkim ze smażonego kurczaka i makaronu, co zostało potwierdzone przez wiele osób czekających w piątek w Vancouver.

Założona w 1978 roku sieć ma obecnie ponad 1400 portów na całym świecie, chociaż otwarcie pierwszej lokalizacji w Ameryce Północnej w Kalifornii zajęło 20 lat.

BC to Piąta prowincja w Kanadzie Aby otrzymać jeden, z siedmioma oddziałami już działającymi w Greater Toronto Area, pięcioma w Albercie i innymi w Manitobie i Saskatchewan.

Metro Vancouver jest domem dla ponad 123 000 osób pochodzenia filipińskiego, według spisu powszechnego z 2016 r. Pięć procent populacji miasta stanowi ponad dwukrotność udziału społeczności w populacji Kanady.

Wielu mieszkańców Vancouver związanych z Filipinami od dawna marzyło o otwarciu Jollibee, szczególnie wśród nowych imigrantów, którzy chcą nawiązać przyjaźnie i połączyć się ze swoją ojczyzną.

Klienci ustawiają się w kolejce przed restauracją Jollibee fast food podczas wielkiego otwarcia. (Ben Nelms/CBC)

Kiedy Bautista Publishers przeniosła się do Vancouver z Filipin sześć miesięcy temu, powiedziała, że ​​ma trudności ze znalezieniem miejsca, które przypominałoby jej dom, w którym mogłaby dzielić się jedzeniem z ludźmi o podobnych poglądach.

READ  Ford zwiększa produkcję Mustanga Mach-E

„Dosłownie szukałam jakichkolwiek śladów kultury filipińskiej” – wspomina. „Jollibee to właściwie moje dzieciństwo”.

Więc kiedy usłyszałem, że jeden z nich otwiera się w Vancouver, „obudziłem się wcześnie” z kilkoma przyjaciółmi, aby ustawić się w kolejce.

„Dla Filipińczyków to dla nas coś więcej niż tylko jedzenie” – wyjaśniła. „W ten sposób łączymy się ze sobą”.

Zwycięstwo kanadyjskiej społeczności filipińskiej

„Długo czekaliśmy, aż to się wreszcie otworzy”, powiedział Ramon Padilla. „Możemy znowu spróbować jedzenia Jollibee z Filipin”.

Powiedział, że jego ulubione pozycje to makaron palapuk z restauracji, smażony kurczak Joey’s i makaron spaghetti.

Dla Zekie Ramireza to doświadczenie jest „jak w domu z dala od domu”.

Zadowolony klient delektuje się swoim kurczakiem przed restauracją Jollibee podczas jej wielkiego otwarcia w centrum Vancouver. (Ben Nelms/CBC)

Czekając w kolejce, przypomniał sobie przypadki z dzieciństwa, kiedy krążyły plotki o otwarciu Jollibee… ale nigdy się nie zdarzyły.

„Wszyscy moi filipińscy przyjaciele… wszyscy byliśmy podekscytowani” – wspomina. „Oczekiwania dotyczące budynków sprawiły, że jest o wiele lepiej. Czuję, że jest to zwycięstwo dla kanadyjskiej społeczności filipińskiej. Minęło dużo czasu”.

Harley Sangha powiedział, że często jeździł do Seattle, aby tam coś zjeść. Powiedział, że ostatnio jadł w Jollibee’s w 2019 roku na Filipinach.

„Jestem wielkim fanem, w 100 procentach” – powiedział. „Chcieliśmy tego tutaj od dawna, więc nie musimy podróżować po całym świecie”.

Na wielkie otwarcie stanął także Paul Roluda, który powiedział, że jego ulubione to spaghetti, kurczak i sos.

„Odkąd skończyłem cztery lata, odkąd byłem dzieckiem, mam ich własny makaron” – powiedział CBC News. „Czuję się dobrze, że Jollibee tu przyjechała i w końcu ją mamy”.

Dla wielu otwarcie restauracji fast food Jollibee było wydarzeniem, które warto zorganizować. (Ben Nelms/CBC)

Klienci ustawili się w setkach w oczekiwaniu na wielkie otwarcie Jollibee w Vancouver. (Ben Nelms/CBC)

Ktoś na wynos? Klienci sprawdzają swoje łupy z restauracji fast food Jollibee podczas wielkiego otwarcia. (Ben Nelms/CBC)

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *