Film NASA opowiada historię zaginionego kosmicznego pomidora

Film NASA opowiada historię zaginionego kosmicznego pomidora

Sprawa zaginionych kosmicznych pomidorów

NASA udostępniła film (powyżej) opowiadający historię zniknięcia kosmicznego pomidora, tajemniczą historię, która ostatnio trafiła na pierwsze strony gazet na całym świecie.

Kiedy na początku tego roku na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zniknęły dwa pomidory, astronauci na jej pokładzie podejrzewali, że ostatnia osoba, która je widziała, mogła je również zjeść.

Ale astronauta NASA Frank Rubio zaprotestował przeciwko swojej niewinności, upierając się, że po zerwaniu pomidorów włożył je do plastikowej torby, a następnie umieścił w wyznaczonym miejscu. Problem polegał na tym, że kiedy wrócił, torby i pomidorów nie było i wydawało się, że warunki mikrograwitacji wyniosły go z pierwotnego miejsca pobytu.

Po powrocie na Ziemię we wrześniu po rekordowym pobycie w kosmosie Rubio powiedział w wywiadzie, że w poszukiwaniu pomidorów spędził aż 20 godzin.

„Spędziłem wiele godzin badając tę ​​sprawę” – powiedział Rubio. „Jestem pewien, że suszone pomidory pojawią się w pewnym momencie i udowodnią mi to za wiele lat”.

Cóż, nie musiał długo czekać. W zeszłym tygodniu podczas transmisji na żywo z załogą Międzynarodowej Stacji Kosmicznej z okazji 25. rocznicy powstania stacji astronautka NASA Yasmine Moghbeli miała wielką niespodziankę i oznajmiła: „Nasz drogi przyjaciel Frank Rubio, który kierował Dom [in September]Przez długi czas oskarżano go o jedzenie pomidorów. Ale możemy go uniewinnić. „Znaleźliśmy pomidory”.

Następnie Moghbeli ujawniła pozostałości dwóch zgniłych pomidorów w tej samej torbie, do której Rubio włożył je na początku tego roku. NASA opisała go jako „lekko wysuszony i sypki, ale bez widocznego wzrostu drobnoustrojów i grzybów”.

Krótki film agencji kosmicznej ukazuje tajemnicę od początku do końca, a także zawiera materiał filmowy z obiektu uprawowego, z którego Rubio korzystał podczas swojego rocznego pobytu na pokładzie stacji kosmicznej.

READ  Nierównowaga energetyczna Ziemi usuwa prawie wszystkie wątpliwości dotyczące zmian klimatu spowodowanych przez człowieka

Astronauci od dawna testują takie obiekty na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Ponieważ członkowie załogi żywią się głównie pakowaną żywnością, uprawa i spożywanie świeżej żywności może poprawić zdrowie psychiczne i fizyczne astronautów.

Tworzenie wydajnych obiektów wzrostu jest również ważne, jeśli chcemy wysyłać ludzi do odległych miejsc na długie okresy, ponieważ pakowanie statku kosmicznego z ogromnymi ilościami paczkowanej żywności byłoby nieefektywne.

Oznacza to, że sadzonki pomidorów prawie na pewno będą częścią przyszłych długotrwałych misji załogowych w przestrzeń kosmiczną. Ale NASA może chcieć znaleźć lepszy sposób na zabezpieczenie tych toreb.

Zalecenia redaktorów




Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *