Badanie: Powszechnie stosowane konserwanty mogą szkodzić zdrowiu jelit

Badanie: Powszechnie stosowane konserwanty mogą szkodzić zdrowiu jelit

Nowe badanie sugeruje, że powszechnie stosowane konserwanty żywności mogą zakłócać mikroflorę jelitową niezbędną do utrzymania zdrowia.

Według badań opublikowanych w czasopiśmie ACS Chemical Biology przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego antybiotyki, czyli zmodyfikowany łańcuch aminokwasów dodawany do żywności w celu zapobiegania rozwojowi bakterii, są stosowane we wszystkim, od piwa i hot dogów po sery i sosy. Uniwersytet w Chicago.

Nizyna, powszechny rodzaj antybiotyku, jest wytwarzana przez bakterie żyjące w gruczołach sutkowych krów, a badania sugerują, że może ona wpływać na patogeny i komensalne bakterie jelitowe u ludzi.

„Zasadniczo nizyna jest antybiotykiem dodawanym do naszej żywności od dawna, ale jego wpływ na mikroorganizmy jelitowe nie został dobrze zbadany” – stwierdził w komunikacie prasowym autor badania Zhenrun Zhang.

„Chociaż mogą być bardzo skuteczne w zapobieganiu skażeniu żywności, mogą również mieć większy wpływ na mikrobiom jelit człowieka” – powiedział.

Zhang i jego współpracownicy ocenili publiczną bazę danych genomów bakterii jelitowych człowieka, aby zidentyfikować geny wytwarzające sześć różnych antybiotyków pochodzących z jelit, podobnych do nizyny. Następnie wyprodukowali wersje tych antybiotyków, aby przetestować ich wpływ na patogeny i komensalne bakterie jelitowe. Według badania antybiotyki te zabijają patogeny i bakterie komensalne.

„To badanie jest jednym z pierwszych, które wykazało, że komensale jelitowe są podatne na antybiotyki, a czasem nawet bardziej wrażliwe niż patogeny” – stwierdził Zhang w oświadczeniu. „Przy obecnym stężeniu antybiotyków w żywności jest bardzo prawdopodobne, że mogą one również wpływać na zdrowie naszych jelit”.

Naukowcy ocenili także strukturę molekularną antybiotyków, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób można wykorzystać ich właściwości przeciwdrobnoustrojowe „na dobre”, a wyniki sugerują, że mogą one pomóc w leczeniu infekcji opornych na antybiotyki.

„Wygląda na to, że antybiotyki i bakterie wytwarzające antybiotyki nie zawsze są dobre dla zdrowia, dlatego szukamy sposobów przeciwdziałania potencjalnym złym skutkom, wykorzystując jednocześnie ich korzystniejsze właściwości przeciwdrobnoustrojowe” – stwierdził Zhang w oświadczeniu.

READ  Estonia zakazała rosyjskim turystom. Teraz naciskasz na Unię Europejską, aby zrobiła to samo

Ned Windrow

"Internetowy geek. Myśliciel. Praktyk od piwa. Ekspert od bekonu. Muzykoholik. Certyfikowany guru podróży."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *