75% mieszkańców BC nie przestrzega „etykiety sklepu spożywczego”: ankieta

75% mieszkańców BC nie przestrzega „etykiety sklepu spożywczego”: ankieta

Respondenci z Kolumbii Brytyjskiej i Nowej Szkocji najprawdopodobniej poparli wprowadzenie Kodeksu Postępowania w Sklepach Spożywczych, którego celem jest ograniczenie wpływu głównych sieci spożywczych i pomoc niezależnym operatorom.

Według niedawnego sondażu ponad jedna trzecia Kolumbijczyków brytyjskich uważa, że ​​sieci spożywcze manipulują nimi przy kasie, co jest głównym powodem gwałtownego wzrostu cen żywności w całym kraju w ostatnich latach.

Ankieta, opublikowana we wtorek przez Laboratorium Analityki Rolno-Spożywczej Dalhousie University, pojawia się, gdy ceny żywności nadal rosną w całej Kanadzie. Do lutego 2023 roku Statistics Canada poinformowało, że roczna cena produktów zbożowych wzrosła o 14,8 procent, produktów mlecznych o 9,1 procent, a produktów warzywnych i piekarniczych o 13,9 procent.

Krajowa agencja statystyczna obwiniała ubiegłoroczne podwyżki cen o inwazję Rosji na Ukrainę, rosnące koszty paszy dla zwierząt, energii i materiałów opakowaniowych oraz ograniczenia w dostawach w związku z „niesprzyjającą pogodą w regionach rozwijających się”. StatCan twierdzi, że pomarańcze były odpowiedzialne za 15,7-procentowy wzrost cen soków owocowych w lutym, głównie z powodu choroby zazieleniania cytrusów i „wydarzeń związanych z klimatem, takich jak huragan Ian”.

To pomogło zepchnąć tysiące nowych ludzi w brak bezpieczeństwa żywnościowego, powiedziała Cynthia Poulter, dyrektor operacyjny Greater Vancouver Food Bank.

„Nadal obserwujemy bicie rekordów dosłownie co miesiąc” – powiedział Poulter. „Każdego miesiąca obejmujemy do 16 000 istnień ludzkich”.

Poulter twierdzi, że największym wzrostem użytkowników banków żywności są nowi imigranci i uchodźcy, w tym rosnąca liczba niedawno przybyłych Ukraińców. Poulter powiedział, że ludzie, którzy są bezrobotni i mają stały dochód, który nie jest powiązany z inflacją, regularnie otrzymują żywność z największego banku żywności w Kolumbii Brytyjskiej.

„A potem jest międzynarodowy składnik studentów – ludzie, którzy są tu od kilku lat, a ich oszczędności wyparowały” – powiedziała.

Ankieta pojawia się w trakcie krajowych dochodzeń w sprawie rosnących cen żywności

Najnowsza ankieta jest następstwem zeznań złożonych przez kanadyjskich dyrektorów generalnych głównych kanadyjskich sieci spożywczych – w tym Walmart, Loblaws, Empire/Sobeys i Metro – w Stałym Komitecie ds. Rolnictwa i Rolno-Spożywczego w zeszłym miesiącu.

READ  Kampania udostępniania haseł Disney Plus rozpoczyna się w czerwcu

Kilku posłów pytało kierownictwo o zwiększone marże zysku i nowe opłaty pobierane od dostawców podczas pandemii.

„Słyszeliśmy, że może istnieć konkurencja między kilkoma firmami na rynku, ale tylko pięć sklepów spożywczych sprzedaje ponad 80 procent całej żywności, którą jemy w Kanadzie”, powiedział liberalny poseł Kitchener-Constoga Tim Lewis na posiedzeniu komisji 27 marca. wywiad.

„Pobierasz coraz więcej opłat, które utrudniają życie tym dostawcom i producentom żywności tylko ze względu na wielkość, którą posiadasz, a te opłaty i koszty wydają się ciągle rosnąć”.

W odpowiedzi dyrektor generalny Walmart Canada, Gonzalo Gebara, powiedział, że firma nie czerpie korzyści z inflacji. Pierre Riel, starszy wiceprezes Costco i dyrektor krajowy na Kanadę, ma stawić się przed komisją 17 kwietnia.

„To nie jest tak, że amerykańscy sklepy spożywcze wykorzystują Kanadyjczyków, a kanadyjscy sklepy spożywcze nie. Sklepy spożywcze będą pobierać tyle, ile mogą dostać, ile zażąda rynek” – powiedział ekonomista z University of Toronto Ambaresh Chandra w rozmowie z Canadian Press wkrótce po tym, jak dyrektor generalny przedstawił sprawę Wal-Mart zeznawał przed komisją Izby Reprezentantów.

Badanie wykazało, że ponad jedna trzecia respondentów stwierdziła, że ​​śledzi zeznania komisji.

„Spośród tych Kanadyjczyków, którzy śledzili postępowanie, tylko 32,9 procent uważało, że sprzedawcy byli albo bardzo przekonujący, albo przekonujący podczas składania zeznań. Większość nie była przekonana” – wynika z ustaleń Agri-Food Lab.

Ponad 33 procent mieszkańców Kolumbii Brytyjskiej stwierdziło, że głównym powodem gwałtownego wzrostu cen żywności jest manipulowanie sklepikarzami w celu uprawy roli – najwyższy wskaźnik nieufności po Nowej Szkocji, Nowej Funlandii i Labradorze oraz Wyspie Księcia Edwarda.

Quebec i Saskatchewan to jedyne dwie prowincje, w których respondenci stwierdzili, że podbijanie cen nie jest główną przyczyną wyższych cen żywności.

READ  Ponowny strajk w porcie BC: Związek pracowników odrzuca ofertę brokera

Ponieważ ceny artykułów spożywczych rosną w najszybszym tempie od 40 lat, uruchomiono Kanadyjskie Biuro ds. Konkurencji dochodzenie O zachowaniach konkurencyjnych sieci spożywczych w kraju. Oczekuje się, że wyniki tego dochodzenia zostaną przedstawione w czerwcu.

Transparentność sprzedaży, zamrożenie cen to rozwiązania preferowane przez konsumentów

Według ankiety wielu Kanadyjczyków już zdecydowało, czy najlepsi sprzedawcy są uczciwi w kwestii cen żywności.

Tylko jedna czwarta respondentów stwierdziła, że ​​uważa, że ​​sklepy spożywcze są przejrzyste w stosunku do Kanadyjczyków. Badanie wykazało, że kolejne 44 procent stwierdziło, że większa przejrzystość sprzedaży żywności pomogłaby konsumentom.

Zaufanie konsumentów do etyki, przejrzystości i zrównoważonego rozwoju sklepów spożywczych „będzie jeszcze ważniejsze w przyszłości”, powiedziała Janet Music, asystentka naukowa w Laboratorium Analityki Rolno-Spożywczej.

Prawie połowa i jedna trzecia respondentów opowiedziała się za zamrożeniem cen, bardziej hojnymi programami lojalnościowymi i większą konkurencją w całej Kanadzie jako rozwiązaniem rosnących cen żywności.

Rządowa interwencja w celu uregulowania cen niektórych podstawowych towarów uzyskała poparcie 44 proc. Kolejne 19,1 procent stwierdziło, że rząd powinien wprowadzić podatek od nieoczekiwanych zysków, podczas gdy tylko 4,5 procent stwierdziło, że rząd powinien założyć własną sieć sklepów spożywczych w ramach Crown Corporation.

Poza Kanadą inflacja żywnościowa najbardziej uderza w wiele krajów rozwiniętych. Od lutego 2023 r. Kanada miała trzecią najniższą stopę inflacji żywności w krajach G7 i Unii Europejskiej. Laboratorium stwierdziło, że tylko Japonia i Stany Zjednoczone odnotowały mniejszy wzrost cen z powodu inflacji.

Dwie trzecie woli „kodeks postępowania w sklepie spożywczym”.

W ankiecie zapytano również konsumentów o ich poparcie dla proponowanego „kodeksu postępowania w sklepach spożywczych”, który „zmniejszyłby wpływ niektórych dużych sklepów spożywczych i pomógłby niezależnym sprzedawcom i przetwórcom”.

Prawie dwie trzecie osób, które znały kodeks – obecnie analizowany przez federalną minister rolnictwa Marie-Claude Bibeau – poparło jego wprowadzenie. Największe poparcie dla kodeksu postępowania uzyskano w Kolumbii Brytyjskiej i Nowej Szkocji, gdzie prawie trzy czwarte respondentów poparło tę propozycję.

READ  Klienci TD reagują po rozwiązaniu problemu z bezpośrednią wpłatą

„Kodeks postępowania w sklepie spożywczym to nie tylko zbiór zasad, to koło ratunkowe dla kanadyjskich kupujących” – powiedział w oświadczeniu dyrektor laboratorium analityki rolno-spożywczej Sylvain Charlebois.

„Zapewnia uczciwe ceny, przejrzystość, spójność i odpowiedzialność sprzedawców detalicznych, zapewniając konsumentom spokój ducha, na jaki zasługują przy zakupie artykułów spożywczych”.

Ankieta przeprowadzona przez Caddle na zlecenie Dalhousie Laboratory została przeprowadzona pod koniec marca 2023 roku i objęła prawie 10 000 respondentów z całej Kanady. Miał margines błędu plus minus 2 procent.

Z plikami z The Canadian Press

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *