Więcej przypadków salmonelli w zachodniej Kanadzie jest powiązanych z marką mrożonych ziaren kukurydzy

Public Health Canada twierdzi, że dochodzenie w sprawie wybuchu salmonelli w zachodniej Kanadzie wykazało, że 84 osoby zachorowały tej jesieni z powodu bakterii.

Agencja podaje na swojej stronie internetowej, że epidemia jest powiązana z marką mrożonej kukurydzy w całości Alasko.

Ludzie zgłaszali zarażenie się chorobą w Kolumbii Brytyjskiej, Albercie, Saskatchewan, Manitobie i Ontario.

Agencja twierdzi, że choroby zgłoszone w Ontario były związane z podróżami do Alberty i Kolumbii Brytyjskiej.

Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności wydała ostrzeżenia dotyczące wycofania żywności dla: Marka Alaska Mrożona pełnoziarnista kukurydza Marka mięsa Freezer Valley Mrożona pełnoziarnista kukurydza.

Agencja Zdrowia twierdzi, że ludzie nie powinni jeść, używać, sprzedawać ani podawać żadnego z tych wycofanych produktów.

„Wybuch wydaje się trwać, ponieważ niedawna choroba jest nadal zgłaszana” – informuje agencja na swojej stronie internetowej.

„Nie jedz, nie używaj, nie sprzedawaj ani nie podawaj wycofanej marki Alasco lub mrożonej kukurydzy pełnoziarnistej marki Fraser Valley Meats. Ta rada dotyczy osób fizycznych, a także sprzedawców detalicznych, dystrybutorów, producentów i placówek gastronomicznych, takich jak hotele, restauracje, stołówki, szpitale i domy długoterminowej opieki w całej Kanadzie.

Spośród ludzi, którzy zostali, 36 mieszka w Kolumbii Brytyjskiej, 30 w Albercie, 4 w Saskatchewan, 12 w Manitobie i dwie w Ontario.

Agencja twierdzi, że cztery osoby zostały zabrane do szpitala i nie zgłoszono żadnych zgonów.

Ten raport został po raz pierwszy opublikowany przez The Canadian Press 24 grudnia 2021 r.

READ  Jeśli nasza wnuczka pożycza nam samochód dwa razy w tygodniu, czy powinniśmy powiedzieć o tym ubezpieczycielowi?

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *