Surowsze przepisy i brak turystów stawiają portugalskie restauracje w trudnej sytuacji

LIZBONA (Reuters) – Właściciele restauracji w Lizbonie, którzy już walczą o przetrwanie bez zwykłych hord letnich turystów, wyrazili zaniepokojenie nowym środkiem wprowadzonym w sobotę, który wymaga testów lub świadectwa szczepień, aby siedzieć w pomieszczeniach.

„Myślę, że to pozytywny środek, jeśli klienci otrzymają więcej referencji” – powiedział 48-letni Manuel Jorge Alves, właściciel tradycyjnej portugalskiej restauracji na ulicy niedaleko rzeki Lizbony.

„Ale w tej chwili jest około dwóch milionów Portugalczyków… to jeden na pięciu. A nie mieliśmy popytu ze strony turystów, ponieważ były ograniczenia w podróżowaniu. Ten region jest uzależniony od turystyki”.

Od soboty rząd Portugalii nałożył nowy środek, zgodnie z którym osoby, które chcą jeść w domu w 60 gminach o wysokim wskaźniku zakażeń COVID-19, muszą złożyć zaświadczenie o szczepieniu, negatywny wynik testu na koronawirusa lub dowód powrotu do zdrowia, w celu powstrzymania alarmujący wzrost codziennych przypadków w ostatnich tygodniach.

Klienci restauracji muszą korzystać z certyfikatu cyfrowego UE COVID-19.

Kraj liczący 10 milionów zgłosił 3162 nowych przypadków dziennie w sobotę i sześć zgonów, co odzwierciedla liczby ostatnio widziane w lutym, kiedy był pod ścisłą blokadą.

Zgodnie z obecnymi środkami restauracje w obszarach wysokiego ryzyka muszą być zamykane o 22:30 i ograniczać liczbę osób przy stole do sześciu na zewnątrz i czterech w pomieszczeniach.

Kiedy sprawy zaczęły się nasilać, dwa tygodnie temu rząd nakazał zamknięcie restauracji po lunchu w weekendy – ale od tego tygodnia wszedł w życie nowy środek wymagający unijnej certyfikacji cyfrowej lub testów. Mierniki są weryfikowane w każdy czwartek.

„Myślę, że to dobry środek, ale myślę, że należy to zrobić lepiej” – powiedział Hernani Miguel, właściciel tętniącej życiem restauracji i baru serwującego dania kuchni afrykańskiej i portugalskiej.

„Jeśli możesz otrzymać certyfikat, kiedy ludzie są w pobliżu, dlaczego nie możemy przedłużyć godzin pracy, dopóki ludzie mają certyfikat? Myślę, że to pytanie, z którym zgadzają się wszyscy restauratorzy”.

READ  RBC przebił oczekiwania analityków pomimo niższych zysków w pierwszym kwartale

(Raportowanie Victorii Waldersi i Miguela Pereiry) Montaż: Daniel Wallis Wall

Nasze kryteria: Zasady zaufania Thomson Reuters.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *