Starbucks ponownie wprowadza kubki wielokrotnego użytku. Tim Hortons, McDonald’s wciąż odrzuca je z powodu epidemii

Starbucks w tym tygodniu zrobił nowy krok wstecz w życiu przed pandemią: po raz kolejny oferuje klientom kawę we własnym kubku wielokrotnego użytku.

Tymczasem główni rywale Tim Hortons i McDonald’s twierdzą, że nie mają żadnych planów dotyczących przyjmowania kubków wielokrotnego użytku z powodu pandemii COVID-19.

Kiedy pandemia pojawiła się po raz pierwszy w marcu 2020 r., wiele restauracji szybkiej obsługi – w tym duże sieci Starbucks, McDonald’s i Tim Hortons – odmówiło przyjęcia kubków wielokrotnego użytku ze względu na problemy zdrowotne. Oznacza to, że klienci nie mają wyboru i muszą przygotować kawę w jednorazowym kubku.

Teraz, gdy Starbucks ponownie wprowadził kubki wielokrotnego użytku, niektórzy ekologicznie pijący kawę zastanawiają się, dlaczego inne duże sieci nie idą w ich ślady.

„Podczas COVID-19 w grę wchodziło wiele problemów środowiskowych” – powiedziała Brinnia Green z Toronto, która chętnie podaje kawę w swoim kubku wielokrotnego użytku.

„Minęło już zbyt dużo czasu, zwłaszcza teraz, gdy Starbucks pokazał rozwiązanie”.

Aby rozwiać obawy związane ze zdrowiem COVID-19, Prezentowane przez Starbucks „Bezkontaktowa” metoda obsługi kubków wielokrotnego użytku.

Kiedy klienci przynoszą do Starbucks kubek wielokrotnego użytku, umieszczają go na tacy lub w ceramicznym kubku, aby pracownicy nie dotykali kubka podczas przygotowywania zamówienia. (Starbucks)

Obecnie tylko klienci w kawiarniach, a nie w kawiarniach, mogą przywieźć jeden z nich.

Klienci zdejmują pokrywkę i umieszczają kubek wielokrotnego użytku – który musi być czysty – na tacy lub w ceramicznym kubku dostarczonym przez Starbucks. Pracownik Starbucks napełnia kubek, dotykając jednocześnie ceramicznego kubka lub tacy.

„Chcieliśmy stworzyć nową normalność” – powiedziała Louisa Girotto, wiceprezes ds. publicznych Starbucks Canada. „Wyobraziliśmy to na nowo z bardzo konserwatywnego i ostrożnego podejścia do bezpieczeństwa”.

Obawy dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa

Jednorazowe papierowe kubki do kawy stanowią problem, ponieważ są wyłożone plastikiem. Wyściółka zapobiega wyciekom, ale utrudnia recykling. W efekcie wiele komunalnych magazynów recyklingu, Łącznie z TorontoOdrzucasz je i lądują na wysypiskach.

READ  Oczekuje się, że usługi kolejowe GO Transit zostaną wznowione w środę po awarii sieci

Według firmy badawczej Euromonitor w 2020 roku Kanadyjczycy wypili ponad 4,6 miliarda średniej wielkości filiżanek kawy z punktów gastronomicznych. Przez większą część tego roku Starbucks, McDonald’s i Tim Hortons nie akceptowali kubków wielokrotnego użytku.

McDonald’s i Tim Hortons – które ponownie otworzyły się na posiłki w pomieszczeniach – nadal odrzucają kubki wielokrotnego użytku.

Tim Hortons całował ich przez dziesięciolecia – przed wybuchem pandemii.

„Nadal monitorujemy środowiska zdrowia publicznego w całej Kanadzie, ponieważ oceniamy, kiedy kubki wielokrotnego użytku powinny zostać ponownie użyte” – powiedział rzecznik Tim Hortons w e-mailu.

„Zdrowie i bezpieczeństwo członków zespołu i gości jest najwyższym priorytetem dla Tima Hortonsa i właścicieli restauracji”.

Brenya Green i współpracowniczka Victoria Polsoni opublikowali ten film na Facebooku w 2019 roku, pokazujący, jak McDonald’s odmawia prośbie Green, aby wypić jej kawę w kubku wielokrotnego użytku. (Victoria Bolsoni/Facebook)

Przed pandemią wiele lokalizacji McDonald’s odmawiało przyjmowania kubków wielokrotnego użytku, ponieważ restauracja nie miała krajowej polityki dotyczącej kubków wielokrotnego użytku. Wywołało to skargi ze strony klientów, w tym Greena, który Opublikuj film na Facebooku W sierpniu 2019 pojawia się strona internetowa McDonald’s, która odrzuca kubek wielokrotnego użytku.

„Powiedzieli mi, że nie napełnią kubka, a ja na to:„ To takie oburzające ”- powiedziała.

W styczniu 2019 r. McDonald’s Powiedział CBC News Miała nadzieję na wprowadzenie ogólnokanadowej polityki kubków wielokrotnego użytku. Ale firma powiedziała w zeszłym tygodniu, że pandemia zmusiła ją do opóźnienia tego planu.

„Byliśmy w trakcie rozprzestrzeniania się w całym kraju, kiedy uderzył COVID-19” – powiedziała rzeczniczka Rima Boussoufa w e-mailu. „Mając na uwadze bezpieczeństwo gości i personelu podczas pandemii, nadal oceniamy odpowiedni czas na ponowne wprowadzenie kubków wielokrotnego użytku”.

Niektórzy eksperci twierdzą, że materiały wielokrotnego użytku są bezpieczne

Niektórzy ekolodzy twierdzą, że pandemia nie jest już dobrym powodem do odmowy przyjęcia kubków wielokrotnego użytku.

„Bardzo niedługo po tym, jak się zaczęło, zobaczyliśmy kilka naprawdę wyraźnych komunikatów dotyczących zdrowia publicznego, że materiały wielokrotnego użytku są nadal bezpieczne” – powiedziała Emily Alfred, starsza działaczka z Toronto Environmental Alliance.

READ  Przemówienie: Konieczne jest podjęcie pilnych działań w sprawie zanieczyszczenia hut

W czerwcu 2020Ponad 100 naukowców i ekspertów medycznych na całym świecie podpisało publiczny list argumentujący, że pojemniki i torby wielokrotnego użytku mogą być bezpiecznie używane podczas pandemii — o ile firmy stosują odpowiednie środki ochrony zdrowia, takie jak mycie rąk.

List wskazuje, że pojawiające się badania sugerują Główna metoda COVID-19 rozprzestrzenia się poprzez kontakt z kropelkami oddechowymi zakażonej osoby, a nie przez dotykanie zakażonych powierzchni.

„To rozprzestrzenianie się z powierzchni dłoni na śluz jest możliwe, ale niezwykle mało prawdopodobne w większości przypadków” – powiedział dr Zain Shagla, specjalista chorób zakaźnych z Hamilton. Nie była częścią kampanii informacyjnej, ale zgadzała się z jej ogólnym przesłaniem.

„Kubek może być rzeczą niskiego ryzyka, niskiego ryzyka. Dobra higiena rąk prawdopodobnie całkowicie wyeliminuje to ryzyko”.

McDonald’s i Tim Hortons nie odpowiedzieli na pytania dotyczące twierdzeń firm o bezpiecznym odtwarzaniu przedmiotów wielokrotnego użytku.

Oglądaj | Panel ONZ twierdzi, że niektóre skutki zmian klimatu są teraz „nieodwracalne”:

Panel Klimatyczny ONZ twierdzi, że niektóre skutki zmian klimatu są teraz „nieodwracalne”

Nowy raport Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu mówi, że świat musi działać, aby powstrzymać pogarszanie się ekstremalnych zjawisk pogodowych. (Maggie Macpherson/CBC) 1:16

Więcej do zrobienia?

Ekspert ds. środowiska Alfred powiedział, że ponowne wprowadzenie kubków wielokrotnego użytku Starbucks to tylko mały krok w kierunku tego, co wszystkie restauracje szybkiej obsługi muszą zrobić: radykalnie zmniejszyć ilość odpadów.

„Pozwolenie klientom na przyniesienie kubka wielokrotnego użytku to tak naprawdę tylko absolutne minimum” – powiedziała. „Czekamy, aby usłyszeć, co te wielkie sieci zamierzają zrobić, aby zacząć pozbywać się tej góry śmieci, które wyrzucają każdego dnia w ramach swojej codziennej działalności”.

StarbucksI Tim Hortons I McDonald’s Wszystkie z nich ogłosiły ostatnio szereg inicjatyw środowiskowych, takich jak wprowadzenie materiałów nadających się do recyklingu lub kompostowania.

READ  Tesla zabrania kierowcom grania w gry, gdy samochód jest w ruchu
Jeszcze w tym roku Tim Hortons planuje przetestować program, w ramach którego klienci będą pożyczać wielokrotnego użytku, zwrotne kubki i opakowania żywności w zamian za zwrotną kaucję. (Tim Hortons)

Alfred zasugerował, że sposobem na zachęcenie większej liczby klientów do korzystania z przedmiotów wielokrotnego użytku jest pożyczanie klientom filiżanki do depozytu. Gdy klienci zwrócą kubek, otrzymają zwrot kaucji.

Tim Hortons powiedział Planuje przetestować taki program jeszcze w tym roku, w którym klienci będą mogli wypożyczać kubki wielokrotnego użytku i pojemniki na żywność.

Starbucks przetestował już a Program wypożyczania trofeów w innych krajach i powiedział, że planuje również przetestowanie koncepcji w Kanadzie.

Alfred powiedziała, że ​​ma nadzieję, że plany wdrożenia programu wypożyczania kubków wielokrotnego użytku wykroczą poza projekt pilotażowy.

„Dopóki nie zobaczymy, jak to się dzieje, nie wstrzymuję oddechu”.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *