Ser śmietankowy RIP Liberté: Koniec Szeherezady dla miłośników chleba z Montrealu

Ser śmietankowy RIP Liberté: Koniec Szeherezady dla miłośników chleba z Montrealu

„Gdzie jest serek śmietankowy? Gdzie jest Liberty?”

Kierownik St-Viateur Bagel, Saul Restrepo, odpowiedział na te pytania od zmęczonych klientów, którzy chodzą po lodówkach jego sklepu, nie mogąc znaleźć produktu mlecznego uwielbianego przez mieszkańców.

I nie znajdą go w najbliższym czasie.

W ciosie dla fanów Montrealu Beagle, firma będąca właścicielem tego produktu, General Mills, wycofała popularną szynkę z półek sklepowych.

Krótki akapit zamieszczony na stronie FAQ nie łagodzi wiadomości.

„Z wielkim smutkiem musimy potwierdzić, że nie będziemy już mogli dalej produkować serka śmietankowego Liberté, który spełnia oczekiwania naszych klientów” – czytamy.

Czym jest bajgiel bez serka Liberty? Montrealczycy będą musieli się teraz dowiedzieć. (Obrazy Getty’ego)

Według Restrepo utrata serka śmietankowego o lekkiej, łatwej do zanurzenia konsystencji będzie trudną do przełknięcia pigułką dla mieszkańców Montrealu.

„Ludzie proszą o Liberté… to lepszy ser” – powiedział wieloletni kierownik sklepu z bajglami.

„Jestem tu od 40 lat, więc odkąd pamiętam, Liberté zawsze tu było. To było trochę pieczenia”.

Długa historia w społeczności żydowskiej miasta

Cat Romano była załamana, gdy usłyszała wiadomość o serze śmietankowym. Ogólnie pisałem epitafium Więc.

„To było naprawdę niepodobne do Filadelfii czy czegokolwiek innego, co było sprzedawane w sklepach”, powiedziała. „Miał naprawdę orzeźwiający smak i był naprawdę lekki i puszysty”.

Żydowska historyczka żywności i współzałożycielka bloga The Wandering Chew. Misją Romanow jest dzielenie się różnorodnością żydowskich historii poprzez jedzenie.

I podobnie jak ciastka tak uwielbiane przez mieszkańców Montrealu, serek Liberté również ma żydowskie pochodzenie.

Założona przez rodzinę Kaporovsky w 1936 roku firma Liberty Dairy Products dostarczała ludziom w społeczności żydowskiej produkty mleczne halal, takie jak ser, śmietana i oczywiście serek śmietankowy. (Liberté Inc.)

Założona przez rodzinę Kaborovsky w 1936 roku firma Liberté – początkowo znana jako Liberty Dairy Products – ma siedzibę w budynku na rogu ulic St-Urbain i Duluth w montrealskiej dzielnicy Plateau-Mont-Royal.

Według Romano stamtąd rodzina Kaborowskich sprzedawała koszerne produkty mleczne, takie jak serek śmietankowy, twarożek i śmietana, społeczności żydowskiej mieszkającej w okolicy.

READ  Dane o ruchu drogowym na żywo w Toronto pokazują najgorsze czasy jazdy

Firma ostatecznie nabyła międzynarodowego producenta jogurtów Yoplait, a następnie została przejęta przez General Mills w 2021 roku.

Jednak Romano mówi, że receptura Liberté nadal przypomina rodzaj serka śmietankowego, który byłby wytwarzany, gdy produkt został wynaleziony po raz pierwszy pod koniec XIX wieku.

Firma została założona na rogu ulic St-Urbain i Duluth w dzielnicy Plateau-Mont-Royal w Montrealu – w tym samym budynku, w którym mieści się główna restauracja Café Santropol, założona w 1976 roku. (Liberté Inc.)

„Nic innego nie było podobnego”, powiedziała. „To coś, co ma długą historię w społeczności żydowskiej w Montrealu i jest zakorzenione w kulturze chleba tego miasta”.

Co więc ludzie powinni sobie teraz wyobrazić?

Romano powiedział, że może nadszedł czas, aby zacząć robić własny serek śmietankowy, aby szerzyć miłość wśród innych pogrążonych w żałobie mieszkańców Montrealu.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *