Rynek rolników w Toronto, pierwszy tego rodzaju, oferuje więcej miejsca dla czarnych i rdzennych kultur kulinarnych

Rynek rolników w Toronto, pierwszy tego rodzaju, oferuje więcej miejsca dla czarnych i rdzennych kultur kulinarnych

Elvis Julian, współzałożyciel Deeper Roots Farm, wystawia swoje towary na targu Deeply Rooted Farmers’ Market w Toronto w długi sierpniowy weekend. Gospodarstwo serwuje żywność z afrykańskiej diaspory.Zdjęcie: Ramona Leto/The Globe and Mail

Kiedy Camille Myers, czarnoskóra szefowa kuchni z Toronto, zaczęła sprzedawać dania kuchni amerykańskiej, południowej i karaibskiej na targach rolniczych w całym mieście, zauważyli, że byli jedynymi czarnymi sprzedawcami. „To było bardzo niewygodne” – powiedział MX. Myers.

Mieszać. Myers powiedział, że w całej historii czarni byli przedsiębiorcami, którzy dorastali i sprzedawali własną żywność. Ich matka, która sprzedawała kolczyki i okazje, jest doskonałym przykładem tej tradycji.

Dlatego szef kuchni z Toronto uznał za ważne uruchomienie Głęboko Zakorzenionego Targu Farmerów, pierwszego tego rodzaju targu w Toronto, na którym występują wyłącznie czarni i rdzenni sprzedawcy. Rynek został oficjalnie uruchomiony 8 maja.

Od momentu powstania rynek służył jako tętniąca życiem atmosfera dla osób w każdym wieku. Gdy lokalni muzycy grają muzykę na żywo, a dzieci bawią się w dziale zabaw na targu, inni oglądają stragany z daniami afrykańskiej diaspory. To mieszanka pikantnych, pikantnych i słodkich, takich jak smażone paszteciki z kurczaka Myersa, kanapki z boczkiem szefa kuchni Marty Alexander, samosy Niagara z brzoskwiniami i klasyczna injera z wat skąpiec, pikantne danie z soczewicy z Betlejem Mitiko. Dostępna jest również kawa w stylu etiopskim, mrożona herbata do lemoniady i soki owocowe do picia.

Na targu sprzedawane są również świeże produkty zebrane od lokalnych rolników, w tym amarantus, szałwia, papryka sprzedawana przez Charlesa Catchpole z Gitigaanes, czerwone kalaloo i jarmuż z Willie Mae Pharmacy oraz skórka czosnku, rzodkiewka i boćwina z Julien Alvis i Cady z głębsza farma korzeniowa.

Głęboko zakorzenieni członkowie zespołu: założycielka Camille Myers, członkowie zarządu Métis Maria Simonelli i Tanica Alexander.

Chociaż początkowo miał to być rynek rolników tylko dla czarnych przedsiębiorców, Mx. Myers zdał sobie sprawę, że ważne jest zapewnienie takich samych możliwości lokalnym sprzedawcom. Poprzez swoje badania, Mx. Myers zdał sobie sprawę, że brak ziemi i dostępu do żywności jest również stałym problemem społeczności rdzennych. Powiedzieli: „Nie czułem się słusznie, mówiąc o asymetrii terytorium na ziemi, która od początku nie należała do nas”.

READ  SpaceX Dragon będzie „łodzią ratunkową” w nagłych przypadkach na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

Zarówno czarne, jak i tubylcze społeczności mają wyjątkowe doświadczenia w porównaniu z innymi kolorowymi ludźmi. „Wpływ niewolnictwa, ludobójstwa i systematycznego ucisku, który tak dramatycznie wpływa na naszych ludzi, nie może być zgrupowany z nikim innym” – Mx. – powiedział Myers.

Mieszać. Myers ma nadzieję, że rynek zachęci więcej czarnych i rdzennych przedsiębiorców do uruchomienia własnych rynków rolnych jako sposobu na zaznaczenie swojej obecności w miejskim przemyśle spożywczym i biznesowym. Mówią również, że to dobry sposób na generowanie możliwości ekonomicznych i zachowanie tego bogactwa w ich społecznościach.

„Ważne jest, aby ludzie mieszkający w tych różnych miastach, którzy widzą ludzi takich jak my, rozmawiali z ludźmi takimi jak my, poznali także trochę naszej kultury, a nie tylko smutne historie, o których czytasz w książkach historycznych” – powiedział. dodał Myers. „Jesteśmy kimś więcej. Nasze kultury są o wiele piękniejsze niż cały smutek, przez który przeszliśmy”.

Targ Farmers’ Market odbywa się w każdą niedzielę do 25 września w Deep Park w East York.

Charles Catchpole, kucharz i rolnik z Anishinabe, ma słodką paprykę, szałwię i inne produkty ze swojej miejskiej farmy w North York, Gettygans. Jego nazwa oznacza „małą farmę” w Ojibway.

Mia Bodry, 11-letnia sprzedawczyni Algonquin z Kitigan Zibi Anishinabeg First Nation, założyła Kokom Scrunches, gdy miała dziewięć lat. Odwiedzający obejrzą ręcznie wykonane zapięcia.


Grey Mayers mają lodowaty smakołyk ze stoiska No Krumbs.

Betlejem Mitiko i jej córka przygotowują etiopskie posiłki. Od podstaw robi dabo, etiopski chleb.


Deeper Roots Farm sprzedaje produkty takie jak jamajskie callaloo, boćwina, boćwina, sałata i rzodkiewki.


Rynek będzie nadal oferował czarnych i rdzennych sprzedawców od niedzieli do 25 września.

Nasze biuletyny Poranne i Wieczorne Aktualizacje zostały napisane przez redaktorów Globe i zawierają zwięzłe podsumowanie najważniejszych nagłówków dnia. Zarejestruj się dziś.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *