Restauracje zmagają się z rosnącymi kosztami żywności, oczekuje się, że ceny menu wzrosną – wiadomości biznesowe

Restauracje w całym kraju borykają się z gwałtownie rosnącymi cenami żywności od początku pandemii COVID-19, ale dla Blaira Lebsacka niektóre z bardziej szokujących wzrostów dotyczyły mniej efektownych składników w jego restauracji.

Powiedział, że przed pandemią 16-litrowy pojemnik oleju rzepakowego dla jego restauracji RGE RD w Edmonton kosztował 18 dolarów. Teraz kosztują od 29 USD do 32 USD za tę samą kwotę.

„To bardzo szybko się sumuje” – powiedział Lipsack w wywiadzie.

Wysokie stawki wysyłki, opóźnienia i wzrost kosztów zboża spowodowały wzrost cen żywności w restauracjach, które już zostały dotknięte ograniczeniami i zamknięciami pandemii.

Restauracje James Rilett z Kanady powiedział, że restauracje to branża niskomarżowa, więc nie ma zbyt wiele miejsca na prowadzenie działalności po dodatkowych kosztach.

„Szkoda”, powiedział Rilett. „Nie będziemy mieli pojęcia, jak źle jest, dopóki większość hrabstw nie zostanie ponownie otwarta”.

Ankieta przeprowadzona przez Restaurants Canada wykazała, że ​​​​koszty żywności są jednym z trzech największych wyzwań, przed którymi stoją restauracje, wraz z dodatkowymi zamknięciami i długami związanymi z pandemią.

Podczas gdy większość właścicieli restauracji będzie starała się jak najdłużej opóźniać zwiększanie ilości menu, Rilett, wiceprezes ds. Restauracji w Kanadzie Środkowej, powiedział, że oczekuje, że klienci będą mieli wyższe ceny.

Jak wynika z Canadian Food Price Report, wpływ pandemii na ceny żywności był dalekosiężny, wpływając na cały łańcuch dostaw.

“Myślę, że w ostatnim roku, kiedy wybuchła pandemia, przemysł spożywczy w pewnym stopniu chronił konsumenta. Ceny wzrosły w zeszłym roku, ale (przemysł) zamortyzował część szoku” – powiedział Sylvain Charlebois, główny autor książki raport i dyrektor Laboratorium Analizy Rolno-Spożywczej na Uniwersytecie Dalhousie spowodowanej epidemią.”

Jednak Raport Cen Żywności przewiduje, że w tym roku nastąpi 5-procentowy wzrost cen, w porównaniu z 3-procentowym wzrostem w 2020 r., powiedział.

READ  Wzrost wynagrodzeń Kelowna w 2020 r. o mniej niż 2,5 proc. w porównaniu z 2019 r. - Kelowna News

„Niektórzy ludzie mogą powiedzieć: „OK, to pięć procent, w czym jest duży problem?” – powiedział. „Ale pięć procent jest bardzo ważne, ponieważ inflacja żywności nie jest grą średnich”.

Według średnich miesięcznych cen detalicznych ze Statistics Canada, od stycznia 2020 r. do maja 2021 r. średnia cena kilograma żeberka wzrosła o prawie 12 procent. Cena 200 gram kawy rozpuszczalnej wzrosła o około 15 procent.

Charlebois zauważył również, że koszty wysyłki miały znaczący wpływ na ceny żywności w Kanadzie i potroiły się w ciągu ostatniego roku. Podobnie jak Rilette spodziewa się, że restauracje podniosą ceny, aby zrównoważyć zwiększone koszty, a nawet mogą dokonać cięć w swoich menu, aby zmniejszyć wydatki na żywność.

Zmiany w menu były do ​​tej pory podejściem Lebsack.

RGE RD jest otwarty na posiłki w pomieszczeniach od nieco ponad tygodnia i chociaż jego stali pracownicy zauważyli rosnące koszty, powiedział, że również rozumieją.

„Mamy naprawdę dobry dialog z naszymi klientami” – powiedział Lipsack.

Lee Cooper, szef kuchni i właściciel L’Abattoir w Vancouver, powiedział mi, że również odczuwa presję rosnących kosztów.

Cooper dodał, że ekskluzywna restauracja ma klientów, którzy są przyzwyczajeni do wydawania większych pieniędzy na swoje doświadczenia kulinarne, co pomogło przejść przez zmiany w menu.

„Nasza restauracja nie jest bardzo tania i robimy wszystko, co w naszej mocy, aby zapewnić doskonały produkt, więc myślę, że nasi goście są gotowi wydać trochę więcej” – powiedział Cooper.

Jednym ze sposobów, w jaki restauracje mogą złagodzić rosnące koszty, jest pozyskiwanie dostaw z lokalnych źródeł.

Lipsack powiedział, że ma dwa lata zwierząt hodowanych dla RGE RD przez lokalne farmy, które pomagają restauracji uniknąć cen hodowli przemysłowej.

„Im bliżej jesteśmy do pracy z naszą żywnością, sąsiadami i naszą społecznością, tym bardziej oceniamy koszty”. – powiedział Lebsack.

READ  HSBC ma poważne kłopoty na swoim największym rynku, Chinach

A oszczędna łaska dla stanowych restauracji może być stłumionym popytem, ​​gdy goście wychodzą po raz pierwszy po miesiącach domowego gotowania i podjadania.

Lebsack powiedział, że już widzi swoich klientów podekscytowanych powrotem do tradycyjnych doświadczeń kulinarnych.

„Jedyną dobrą rzeczą, która z tego wynika, jest to, jak wiele ludzie tracą z restauracji” – powiedział Lipsack.

„Myślę, że kiedy ludzie zrozumieją, że cena wszystkiego wzrosła, myślę, że wrócą i sprawią, że to zadziała dla nas”.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top