Próbowałem zrobić Dalgonę z Squid na Netflix

1. Wyłóż deskę do krojenia silikonem, nieprzywierającą matą do pieczenia lub kawałkiem pergaminu, aby zapobiec przywieraniu.

2. Umieść chochlę, miarkę lub patelnię na średnim ogniu i podgrzewaj przez 30-60 sekund, aż będą gorące.

3. Ostrożnie wlej cukier do gorącego garnka i natychmiast wymieszaj go patyczkiem lub łyżką. Częste mieszanie cukru podczas karmelizacji pomaga zapobiegać krystalizacji. Jeśli cukier zacznie się zbrylać, nie ma problemu – mieszaj dalej, a wszystko w końcu się rozpuści.

4. Po 2-3 minutach ciągłego mieszania na średnim ogniu (i około 15-20 sekundach po stopieniu się ostatnich kawałków cukru) pozostanie mieszanka o odcieniu bursztynowym i złotobrązowym. Ostrożnie zdejmij garnek z ognia, dodaj sodę i mieszaj energicznie przez 5-10 sekund.

5. Gdy mieszanina będzie puszysta i jasnobursztynowa, ostrożnie wylej ją na przygotowaną deskę do krojenia. Jeśli chcesz „spłaszczyć” swoje cukierki dalgona, tutaj możesz dotknąć czegoś takiego jak kubek lub miarka, aby wycisnąć je w równe koło. Jeśli nie, użyj pałeczek lub łyżki, aby delikatnie uformować masę do równej grubości.

6. Poczekaj, aż dalgona stanie się tandetna – Nie Topliwy – przed wciśnięciem do niego foremki do ciastek. Jeśli spłaszczysz cukierki, odczekaj 15-20 sekund. Jeśli nie, poczekaj 25-30 sekund. Delikatnie wciśnij foremkę do ciastek do deseru, aż zastygnie około dotyka dna, a następnie ostrożnie je wyjmij.

7. Oprzyj się pokusie kopania, dopóki dalguna nie zostanie całkowicie zestalona – około 5 minut.

Uwaga: Aby wyczyścić lepkie kawałki karmelu, namocz wszystko w bardzo gorącej wodzie, aż będzie łatwe do wyczyszczenia gąbką.

READ  Kanada powoli otwiera swoje podwoje, ale czy teatr na żywo został w tyle? 3 Insiders ważą

Luna Nunez

"Gracz. Introwertyk. Rozwiązujący problemy. Twórca. Myśliciel. Przez całe życie ewangelista żywności. Orędownik alkoholu."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top