Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej odkryli pierwszą od 20 lat nową roślinę mięsożerną

Wyglądają ładnie, ale wchłaniają również składniki odżywcze z martwych owadów. 😵

Może wyglądać jak piękny biały kwiat, ale ta nowo odkryta roślina ma subtelne żądło.

Wspomniany kwiat to nowe odkrycie dokonane przez naukowców z University of British Columbia i University of Wisconsin-Madison w recenzowanym czasopiśmie Materiały Narodowej Akademii Nauk Stanów Zjednoczonych Ameryki (PNAS).

Owady zostają uwięzione w lepkich włoskach kwiatów, a mięsożerna roślina pobiera składniki odżywcze z martwych ciał.

Roślina nazywa się triantha – rodzaj pseudoglonów – i jest pierwszą nową rośliną mięsożerną rozpoznaną przez botaników od 20 lat, wyjaśnia komunikat prasowy. Znany jest z niezwykłego sposobu, w jaki chwyta ofiarę lepkimi włoskami na kwitnącej łodydze.

„Mięsożercy fascynują ludzi od czasów wiktoriańskich, ponieważ odwracają normalny porządek rzeczy do góry nogami: to roślinożerca” – powiedział współautor, dr Shaun Graham, profesor na Wydziale Botaniki Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej. „Cieszymy się, że zidentyfikowaliśmy jeden gatunek rosnący właśnie tutaj, na naszym własnym podwórku na Zachodnim Wybrzeżu”.

Gdzie rośnie?

Triantha rośnie na „ubogich w składniki odżywcze, bagnistych, ale jasnych obszarach” wzdłuż zachodniego wybrzeża Ameryki Północnej, od Kalifornii po Alaskę. W ramach badań naukowcy zbadali okazy rosnące na Cypress Mountain w północnym Vancouver.

„To, co jest tak wyjątkowe w tej mięsożernej roślinie, polega na tym, że łapie owady w pobliżu swoich zapylanych przez owady kwiatów” – powiedział główny autor, dr Qianshi Lin, doktorant UBCbotany w czasie badania. „Na pozór wygląda to na walkę między mięsem a zapylaniem, ponieważ nie chcesz zabijać owadów, które pomagają ci się rozmnażać”.

„Wierzymy, że Triantha jest w stanie zrównoważyć drapieżniki i zapylanie, ponieważ jej gruczołowe włosy nie są zbyt lepkie i mogą łapać tylko muszki i inne małe owady, dzięki czemu nie chwyta większych, silniejszych pszczół i motyli, które działają jak zapylacze” – powiedział ko- autor Dr Botany z Uniwersytetu Wisconsin-Madison.

READ  Zarodki myszy po raz pierwszy rosną w kosmosie: japońscy badacze

University of British Columbia zauważa, że ​​badania opierają się na pracy wykonanej wcześniej w laboratorium Gramhama, które wykazało, że „Triantha nie ma specyficznego genu, którego często brakuje innym roślinom mięsożernym”.

Analiza izotopowa triantha

Aby sprawdzić, czy roślina „zjada” owady, Lin przymocowała do swojej łodygi kwiatowej muszki owocowe oznaczone izotopami azotu-15. Etykieta działała jak znacznik, który pozwalał śledzić zmiany w pobieraniu azotu przez roślinę.

Następnie porównał wyniki z wynikami podobnych eksperymentów na innych gatunkach rosnących na tym samym obszarze, w tym znanej roślinie mięsożernej (syntezator) i kilku roślin niemięsożernych jako kontroli.

Analiza izotopowa wykazała większy pobór azotu przez Triantha, który otrzymał ponad połowę azotu ze zdobyczy — w porównaniu do zachodów słońca w tym samym siedlisku i innych roślin mięsożernych gdzie indziej.

Badanie wykazało również, że lepkie włókna na łodygach kwiatu Triantha wytwarzają fosfatazę, enzym trawienny, którego wiele roślin mięsożernych wykorzystuje do pozyskiwania fosforu z ofiary.

Bliskość Trianthy do głównych ośrodków miejskich w zachodniej Kanadzie i wybrzeży Pacyfiku w Stanach Zjednoczonych sugeruje, że inne rośliny mięsożerne – i wiele innych ekologicznych niespodzianek – pozostają do odkrycia, nawet w dobrze zbadanych ekosystemach.

Ale jeśli masz tendencję do odtwarzania filmu? mały sklep z horrorami Lub przywieź Triantha do domu, aby poradzić sobie z uciążliwymi letnimi muszkami owocowymi, naukowcy ostrzegają, że roślina nie radzi sobie dobrze poza swoim naturalnym środowiskiem i radzą podziwiać jej uniki z daleka.

pełny arkusz, „Nowy szczep roślin mięsożernych (Triantha) z unikalną pułapką z lepkich kwiatostanów” Zostanie on opublikowany 13 sierpnia w PNAS.

Elise Haynes

„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *