Arva Flour Mill został sprzedany londyńskiemu biznesmenowi, który zobowiązał się do kontynuowania działalności, a także do rozszerzenia produkcji mąki bezglutenowej i ewentualnie dodania gorzelni lub winnicy.
„Za każdym razem, gdy odwiedzam nieruchomość, czuję się szczęśliwy” – powiedział nowy właściciel, Mark Rinker, który przejął zakład od Mike’a Matthewsa, którego rodzina prowadzi firmę od czterech pokoleń, od 1919 roku.
„To dla mnie bardzo szczególne miejsce” – powiedział Rinker dla CBC News, dodając, że rodzina jego ojca była silnie związana z Arvą i że odwiedzał posiadłość jako młody człowiek.
Kiedy na początku tego lata młyn do mąki na wodę trafił do sprzedaży, deweloperzy z Toronto, Vancouver i Chin cieszyli się zainteresowaniem. Wizją Rinkera jest utrzymanie bieżni w ruchu, przy jednoczesnym dodaniu kilku nowych zwrotów akcji.
„Chcę, aby fabryka pozostała otwarta i chcę, aby ta 200-letnia historia trwała dalej. To szósta najstarsza firma w Kanadzie, co gwarantuje mi”, powiedział Rinker CBC News. „To piękny kawałek ziemi i wezmę odpowiedzialność za 100-procentowe zarządzanie ziemią, utrzymując ją tak, jak zawsze. Chcę zachować dziedzictwo firmy i mienia”.
Rinker zatrudnił kogoś, kto wiedział, jak korzystać z oryginalnych maszyn, co wcześniej Matthews musiał zrobić sam.
„Wizja Marka dotycząca poszanowania i kontynuowania spuścizny tego, co nasza rodzina zbudowała w ciągu ostatnich 100 lat, była dla nas najważniejsza” – powiedział Matthews. „Cieszymy się, że fabryka będzie nadal działać i jest w rękach miejscowej ludności”.
Nowa automatyzacja zostanie wprowadzona do młyna do mąki bezglutenowej, czego nie można było zrobić w zabytkowym obiekcie.
„To duży przemysł w Kanadzie – handel mąką to 2,3 miliarda dolarów” – powiedział Rinker.
Możliwa winiarnia i destylarnia
Rinker powiedział, że mikroklimat na terenie posiadłości i zbocze na ziemi mogą sprawić, że będzie to idealne miejsce dla pierwszej winnicy w hrabstwie Middlesex. Współpracował z analitykiem gleby z Brock University, aby opracować możliwości posiadania trzech akrów trawnika na nieruchomości. Innym pomysłem, powiedział Rinker, jest destylacja przy użyciu ziarna, które trafia do młyna.
„Moja wizja jest taka, że mogę zobaczyć dodatkowych sprzedawców detalicznych na miejscu i partnerów od gospodarstwa do stołu, którzy mogą stworzyć więcej miejsca docelowego dla ludzi, którzy chcą piekarza, rzeźnika lub produktów ekologicznych”.
Rinker powiedział, że turbiny młyna wodnego zostaną zmienione w celu sprzężenia z generatorem, aby nieruchomość mogła być produktem neutralnym pod względem emisji dwutlenku węgla.
„Analityk. Nieuleczalny nerd z bekonu. Przedsiębiorca. Oddany pisarz. Wielokrotnie nagradzany alkoholowy ninja. Subtelnie czarujący czytelnik.”