UE dokonuje przeglądu przepisów dotyczących bezpieczeństwa mleka w Polsce i Holandii

UE dokonuje przeglądu przepisów dotyczących bezpieczeństwa mleka w Polsce i Holandii

Dwa audyty przeprowadzone przez Dział Zdrowia i Bezpieczeństwa Komisji Europejskiej dotyczyły mleka i przetworów mlecznych w Polsce i Holandii.

Zdalny audyt DG Sande przeprowadzony w Polsce w marcu 2021 r. wykazał, że system był dobrze zaprojektowany, ale brak szkoleń i audytów wewnętrznych osłabił jego wydajność.

Produkty mleczne o tradycyjnych cechach są sprzedawane w kraju i produkowane w niezatwierdzonych zakładach, co stanowi naruszenie prawa UE. Kontrolerzy stwierdzili, że procedury autoryzacji, rejestracji i umieszczania na liście części łańcucha dostaw produktów mleczarskich nie były w pełni zgodne z przepisami UE.

Podsumowanie zidentyfikowanych problemów
Zespół audytowy zauważył luki w zrozumieniu lub wiedzy niektórych badaczy, z którymi przeprowadzono wywiady, w takich obszarach, jak ocena kryteriów mikrobiologicznych dla Listeria monocytogenes w produktach mlecznych oraz procedury oparte na analizie zagrożeń i krytycznych punktach kontroli (HACCP). Stwierdziły, że ma to negatywny wpływ na poziom zdolności personelu zajmującego się kontrolami urzędowymi w terenie.

Oficjalne testy produktów mlecznych pod kątem kryteriów mikrobiologicznych w 2018 i 2019 roku wykazały Listeria monocytogenes w 1973 próbkach z 32 partii i Salmonellę w 695 próbkach w dwóch partiach. Podczas pobierania próbek do kryteriów higieny procesu, gronkowce koagulazo-dodatnie wykryto w 33 z 1146 partii i E. coli w 22 partiach z 757 testów.

Urzędnicy stwierdzili, że środki podjęte w związku z ostrzeżeniami dotyczącymi produktów mlecznych nie były w pełni satysfakcjonujące i nie były zgodne z instrukcjami.

Komitet ds. Audytu ocenił działania władz w związku z dwoma alertami RASFF w 2019 r. dotyczącymi wykrycia Salmonelli w mleku w proszku i Listeria monocytogenes w serze. W przykładzie dotyczącym Salmonelli stwierdzono niezadowalającą higienę procesu na linii produkcyjnej. Urzędnicy wstrzymali działalność na trasie, która później została zamknięta, ale zgodnie z wytycznymi nie pobrali próbek z innych partii wykonanych na tej samej linii.

Jeśli chodzi o sprawę Listerii, urzędnicy zauważyli niezgodność po 20 dniach. Opóźnienie było związane z niezrozumieniem przez agencję wymagań i działań, które należy podjąć w przypadku próbek pozytywnych poniżej progu 100 jednostek tworzących kolonie na gram.

READ  Premier Polski ostrzegł przed „buntem”, jeśli UE zignoruje państwa narodowe

„Działania naprawcze ograniczały się do przedsiębiorstw spożywczych i zainteresowanych okręgów i nie znaleziono dowodów na to, że uzyskane informacje zostały wykorzystane do poprawy istotnych aspektów systemu kontroli i zapobiegania nawrotom w innych miejscach” – czytamy w raporcie.

Polscy urzędnicy powiedzieli, że zalecenia zostaną zrealizowane poprzez szkolenia, przypominające urzędnikom o pewnych zasadach i poprawionych listach kontrolnych.

Najważniejsze informacje dotyczące audytu w Holandii
Kolejna wirtualna ocena w Holandii w październiku 2021 r. wykazała problemy z systemem zatwierdzania przedsiębiorstw spożywczych.

Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) oraz Holenderski Urząd Kontroli Mleka i Jaj (COKZ) mają za mało personelu, co wpływa na skuteczność kontroli urzędowych.

Pracownicy zaangażowani w kontrole urzędowe w sektorze mleczarskim czasami opóźniają inspekcje ze względu na obciążenie pracą – głównie działania następcze, sprawozdawczość i egzekwowanie.

Pozytywnie oceniono szkolenia, możliwości laboratoriów i współpracę między różnymi instytucjami.

Komitet audytu stwierdził, że inspektorzy często przyznawali zbyt niską ocenę niezgodności, chociaż niektórzy wymagali ostrzeżenia i działań następczych. Stwierdzili również opóźnienia w wydawaniu raportów i pisemnych ostrzeżeń, czasem nawet do trzech miesięcy od daty kontroli.

W 2020 r. projekt opracowania E. produkującej toksyny Shiga. coli (STEC) przebadał 46 próbek miękkiego i dojrzałego sera wyprodukowanego z mleka surowego. Został wykryty w dwóch próbkach ze skórki dojrzałych serów. W innym badaniu przyjrzano się surowemu mleku dostarczanemu bezpośrednio do konsumenta. W 2020 r. ze 100 próbek surowego mleka krowiego duża liczba dała wynik pozytywny na obecność gronkowców koagulazo-dodatnich, cztery na STEC i ta sama ilość mleka koziego dała pozytywny wynik na obecność STEC.

Zespół audytowy zbadał pięć powiadomień RASFF dotyczących Listeria monocytogenes, salmonelli i E. coli w serze oraz jednego niezadeklarowanego alergenu w serze, zgłoszonych w 2020 i 2021 r. Wszystkie badania i obserwacje zostały uznane za skuteczne.

W odpowiedzi władze holenderskie powiązały tzw. przetwórców mleka z gospodarstw rolnych z błędami w zatwierdzeniu. Jest to grupa ponad 500 rolników, którzy reprezentują tylko 4 procent całkowitego przepływu mleka w Holandii, podczas gdy pozostałe 96 procent nie jest dotkniętych.

READ  Skoki narciarskie. Po drugie Kamil Stokes, Holver Eckner Granerut nadal jest szefem wynagrodzeń

COKZ zweryfikuje procedurę dotyczącą zgód i poprawi ją do września 2022 roku. Agencja opracuje również system zapewnienia, aby zapewnić terminową ocenę osób z warunkowym zezwoleniem. COKZ zapewni, że ponowna kontrola zostanie przeprowadzona w ciągu trzech miesięcy od pierwotnej wizyty, a wady zostaną zgłoszone na koniec kontroli.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości Bezpieczeństwa Żywności, Kliknij tutaj.)

Henry Herrera

„Irytująco skromny fanatyk telewizyjny. Totalny ekspert od Twittera. Ekstremalny maniak muzyczny. Guru Internetu. Miłośnik mediów społecznościowych”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *