Le Crocodile: Szef kuchni Rob Feeney przejmuje stery po 40 latach

Le Crocodile: Szef kuchni Rob Feeney przejmuje stery po 40 latach

Po 40 latach właściciel kuchni przekazuje pałeczkę komuś nowemu, ale także bardzo znajomemu

Po 40 latach na horyzoncie pojawia się coś wielkiego dla jednej z legendarnych restauracji typu fine dining w Vancouver.

Jeśli krokodylOtwarta w 1983 roku jako restauracja Burrard & Smith prowadzona przez szefa kuchni Michela Jacoba, wiosną zmieni właściciela i będzie prowadzona przez samą legendę kulinarną, szefa kuchni Roba Finneya. Francuska restauracja z białym obrusem słynie z eleganckiej atmosfery i ekskluzywnej kuchni francuskiej w stylu zachodniego wybrzeża.

W czwartek (8 lutego) Jacob ogłosił odejście na emeryturę i wiadomość o przejęciu sterów przez Vinny'ego.

„Nadszedł czas na zasłużoną emeryturę” – oznajmił Jacob w notatce prasowej.

Jacob zakończy swoją niezwykłą kadencję 30 kwietnia, kiedy Le Crocodile zostanie na krótko zamknięte, a następnie ponownie otwarte w maju jako Le Crocodile prowadzone przez Roba Feenie.

Pochodzący ze Strasburga we Francji Jacob przybył do Vancouver i otworzył jedną z najbardziej lubianych francuskich restauracji w mieście – nazwaną na cześć nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Au Crocodile w jego rodzinnym mieście.

Wśród talentów, jakie Jacob miał w swoim zespole na początku istnienia restauracji, był młody mężczyzna o imieniu Vinny, który pracował tam od 1992 do 1995 roku.

„Rozpocząłem pracę w Le Crocodile jako zastępca szefa kuchni, pracując u boku Michela, którego od dawna uważałem za mojego mentora, drogiego przyjaciela i rodzinę” – powiedział Vinny w komunikacie prasowym.

Niezliczone osiągnięcia Finneya na przestrzeni całej jego kariery sprawiły, że znalazł się w światowej sławie kulinarnej sławy w bardzo dogodnym momencie, gdy nastała era „szefów kuchni-celebrytów”, a sieć Food Network zaczęła wzbudzać nieustanny szał na wszystko, co media związane z żywnością.

Niedawno Feenie nadal występowała w telewizji jako jurorka ds. żywności i doradzała przy kilku głośnych projektach w Metro Vancouver, w tym wielokrotnie nagradzanej restauracji Bacchus. Oczywiście wielu zna Feeniego jako szefa kuchni, który umieścił swoje nazwisko w menu Cactus Club i przez wiele lat był ich wewnętrznym liderem kulinarnym.

READ  Morgan Wallen został wykluczony z American Music Awards, ale zdobył dwa trofea

Jeśli chodzi o Jacoba, słynny szef kuchni jest przekonany, że przyszłość restauracji, którą stworzył i z miłością opiekował się przez ostatnie cztery dekady, rysuje się w jasnych barwach.

„Wiem, że następny rozdział Le Crocodile będzie niesamowity” – powiedział Jacob. „Czuję się bardzo wdzięczny i usatysfakcjonowany karierą, którą cieszyłem się. Dziękuję bardzo
Pracownicy, klienci i wszyscy, którzy od pierwszego dnia uwierzyli w Le Crocodile.


Więcej pysznych opowieści wideo o jedzeniu i napojach w Vancouver znajdziesz, śledząc dalej VIA uruchamia niesamowitą aplikację TikTok konto, @forkingawesomevancouver Na Instagramie i subskrybuj naszą stronę internetową Forking to świetny newsletter Dostarczane świeże do Twojej skrzynki odbiorczej w każdy czwartek.

Luna Nunez

"Gracz. Introwertyk. Rozwiązujący problemy. Twórca. Myśliciel. Przez całe życie ewangelista żywności. Orędownik alkoholu."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *